top of page

ORUŽJE DANA 16.04.2015. GODINE - MAĐARSKI ŠTIT, KRILATI RENESANSNI ŠTIT



Mađarski štit (ili štit u mađarskom stilu) bio je specifična vrsta renesansne targe, odnosno malog ručnog štita. Od targe se razlikovao pre svega po svom drugačijem obliku - dok je targa bila običan okrugli štit, mađarski štit imao je ivičasti donji obod i zaobljeni gornji deo, što je zajedno stvaralo oblik približan recimo izduženoj kaplji vode. Pored toga postojali su brojni primerci koji su imali četvrtasti gornji obod pa su oni najviše ličili na krilo ptice. Većina mađarskih štitova imala je konveksnu ploču, odnosno zakrivljenje koje je obuhvatalo ruku ratnika.


Mađarski štit se držao jednom rukom, baš kao targa, i to pomoću dva kaiša sa unutrašnje strane, ili jednim kaišem za podlakticu i ručkom za čvrsto hvatanje šakom. Zbog toga je oblik štita pratio liniju leve ruke ratnika koji je desnom obično držao sablju ili mač.

Sve do 15. veka ovakav tip štita bio je ograničen u primeni na područje Mađarske (Ugarske), Austrije i Nemačke. U to vreme već postaju zaštitni znak mađarske lake konjice.


Nemački vojni priručnik iz 15. veka pod nazivom “Gladiatoria fechtbuch” opisivao je jedan tip štita nazvan “ungrischer schilt” (mađarski štit) koji su koristili mačevaoci i laki pešaci, kao pomoćno odnosno odbijačko oružje. Tokom 16. veka ovakav oblik štita bio je popularan širom istočne Evrope, kako u vojski hrišćanskih konjanika, tako i među muslimanima. Takav oblik štita korišćen je i u Srbiji pod Turcima, kako među pešacima, tako i među pripadnicima lake konjice.


Izduženi deo mađarskog štita bio je napravljen tako da štiti glavu i vrat od posečnih udaraca sablje protivnika. Njime se protivnik držao na mnogo većem odstojanju nego običnom targom. Pored toga, šiljati vrh korišćen je ne samo u odbrambene već i u napadačke svrhe, za tupo udaranje i probadanje protivnika, kao neka vrsta pate, odnosno sečiva sa ugrađenom “rukavicom”.


Sličan štit koji je izgleda nastao od mađarskog stila korišćen je i u Italiji pred kraj 16. veka i zvao se targoni. Targoni je imao sasvim izdužen oblik kaplje vode. Takav oblik štita preživeo je u Italiji sve do današnjih dana u brojnim lokalnim festivalima, igrama i istorijskim priredbama.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page