top of page

STARIJI TIPOVI KINESKIH OKLOPA ZA TELO



Na početku razvoja elitne ratničke kulture u staroj Kini (još od Bronzanog doba) oklop za telo bio je predviđen isključivo za pripadnike plemstva. Kako je vremenom došlo do tehničkog usavršavanja metoda za obradu bronze pojavljuju se nešto jeftiniji masovno proizvedeni kožni i bronzani oklopi kojima se oprema jedan deo vojske. Najstariji tipovi kineskih oklopa bili su prosti jednodelni prsnici, zatim nešto složeniji bojni kaputi, kao i kasnije razvijeni lamelarni prsnici i oklopi za čitavo telo. Lamelarni način izrade oklopa ostaće prepoznatljivi zaštitni znak kineske vojne tehnologije u Gvozdenom dobu, i ovom tipu oklopa pripadaće oni najkvalitetniji primerci, bez obzira na materijal od kojih su bili rađeni.


Dobar broj ratničkih oklopa bio je bogato ukrašen a takođe je i imao i sasvim znatnu masu, što je dosta otežavalo njegovo nošenje. Međutim, kako je većina plemića ratovala na bojnim kočijama težina oklopa nije bila presudan faktor, već je bilo bitno da što bolje štiti ratnika od mogućnosti zadobijanja rane od napadačkog oružja protivnika. Zbog toga se najkvalitetniji tipovi i primerci oklopa za telo ratnika u staroj Kini izrađuju pre svega za dvokoličare, a tek kasnije za teške pešake i konjanike.


Generalno posmatrano zaštitna oprema jednog kineskog ratnika, nezavisno od doba o kojem govorimo sastojala se od: 1. šlema (kožnog, bronzanog, gvozdenog…); 2. gornje bojne odeće - halja (od pamuka, lana, svile); 3. bojnog prsnika različite dužine (od kože, metala ili neke kombinacije); 4. opasača od kože i tkanine; 5. donje pregačeodnosno štitnika za stomak i prepone; 6. obuća različitih tipova, od drvenih nanula do kožnih dubokih čizmi. Neki ratnici su ovome pridodavali i masku za lice, takođe kod kože ili bronze.

































PROSTI KOŽNI PRSNIK - Najstariji tip oklopa za telo bio je kratki kožni prsnik četvrtastog, trapezoidnog oblika ili stepenastog oblika, koji je bio usečen oko vrata i širok na donjem obodu. Ovakav komad opreme uglavnom se pravio od štavljene (a zatim ponekad i lakirane) goveđe kože, i sastojao se od jednog (prednjeg) ili dva dela (prednjeg i zadnjeg štitnika). Kožni kineski prsnik vezivao se kožnim kaiševima ili trakama od tkanine za telo. Ponekad je napred imao dodatne slojeve kože, čime su već stvoreni preduslovi za javljanje novih tipova ojačanih kožnih prsnika.


OJAČANI KOŽNI PRSNIK - Prosti kineski prsnici za telo vrlo su brzo zadobili i dodatna ojačanja, i to pre svega na onom mestu gde je to bilo najpotrebnije, u predelu pluća i srca ratnika. Tako se na prednje kožne štitnike stavljao dodatni sloj ili fino oblikovani element od bronze. Ojačani kožni prsnik vremenski koincidira sa pojavom zaobljenih bojnih šlemova. Ovakav podtip kineskog prsnika često je imao i zadnji deo za razliku od prostog kožnog, to jest imao je bočna krila koja su se spajala (vezivala) na leđima ratnika.


TROSLOJNI KINESKI PRSNIK, GE JIA - Jedan tip kineskog oklopa za telo koji se javio u Gvozdenom (tokom Perioda proleća i jeseni) imao je naziv ge jia. To je bio kratki bojni kaput bez rukava, sačinjen od kože i drvenih ploča. To jest, preko drvene osnove u obliku kraćeg prsnika postavljao se kožni sloj i sa jedne i druge strane, čime se dobijao veoma debeo i krut troslojni oklop (koža-drvo-koža) koji je bio praktično neprobojan, ali i veoma težak i nezgodan za nošenje.

Štaviše, od ovog tipa oklopa nije korišćena uobičajena koža od goveda, već od nosoroga koji je bio još uvek česta životinja u Kini tog doba. Koža od nosoroga je bila čuvena po svojoj debljiini, čvrstini i kvalitetu, i mogla je da bude devela i po nekoliko cm. Međutim, početkom carskog perioda nosorozi su u toj meri lovljeni u Kini (radi kože ali i drugih delova tela) da su postali praktično istrebljeni, pa su kasniji tipovi kineskih oklopa pravljeni isključivo od goveđe kože.

LAMELARNI OKLOP, VEI JIA - Drugi tip oklopa koje su koristile vojske početkom gvozdenog doba u Kini imao je naziv vei jia, i bio je pravljen od kuvane kože, sa postavom od neke tkanine. Crvena lakirana koža korišćen je kao zaštitni sloj kod većine Džou vojnika i njihovih vazala, i to u obliku redova kožnih pločica koje su se stavljale na obični kožni prsnik. Kožne pločice su međutim vrlo brzo zamenjene istrajnijim bronzanim. Na taj način pratimo jasan razvoj oklopa, od običnog prsnika, preko ojačanog, do lamelarnih tipova. Pločice su lepljene ili ušivane u postavu. Ovakav tip oklopa najviše je nalikovao asirskom lamelarnom oklopu koji smo već opisivali a koji je korišćen par vekova ranije na Bliskom istoku.


Ovde međutim i dalje govorimo samo o ograničenoj veličini oklopa, to jest o prsnicima. Puni lamelarni bojni kaputi, sa zakivanim metalnim pločicama koje su pokrivale veći deo tela, pojavili su se tokom Perioda zaraćenih država.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page