top of page

ORUŽJE DANA 13.04.2015. GODINE - AKRAFENA, RITUALNA SABLJA IZ ZAPADNE AFRIKE


Akrafena ili Akanski tip mača (Akan - narod u Africi) jeste oružje koje je prvobitno imalo čistu bojnu svrhu, da bi kasnije prevagnule njegove simbolične i ceremonijalne funkcije. To je posečni tip oružja, dugačka masivna sablja, sa veoma neobičnim “šupljikavim” sečivom koje je korišćeno u Africi, konkretno u državi Benin (ranije znan kao Dahomej) u Zapadnoj Africi.

Akrafena sablje imale su posebne simbole na sebi (koje su se zvale adinkra, ili akan) a koje su nosile konkretne poruke, odnosno osobine koje bi jedan ratnik trebao da poseduje.

Glavna vizuelna karakteristika akrafena mačeva jeste veoma prošireni vrh, koji je kod nekih primeraka dodatno zakrivljen nagore u odnosu na sečivo. Pored toga, veoma su upečatljivi akanski simboli sačinjeni uglavnom od urezanih trouglića ili rombova u različitim geomtrijskim rasporedima. Drške su takođe karakteristične, sa kuglastim zadebljanjima.

Beninska sablja bila je sačinjena od tri dela: drške napravljene od rezbarenog drveta, sečiva koje je pravljeno od gvožđa, i kanija obično pravljenih od životinjske kože. Sečivo kod ritualnih primeraka Akrafene često nije imalo oštru ivicu. Takođe, neke akrafene imale su dvostruka sečiva (pod nazivom afenata) pa čak i trostruka (koja su se zvala mfenasa).

Drška je mogla biti obmotana zlatnim listićima ili žicama takođe u obliku različitih akanskih simbola. Ovi simboli su se nalazili i na kanijama i cilj im je bio da predstave određene ratničke ideale i poželjne osobine.

Jedan od podtipova akrafena sablji na primer, pod nazivom mpomponseu, što je značilo “strpljenje” imao je figure zmije sa pticom u ustima. Time se prenosila akanska poruka strpljenja jer je zmija - spora životinja na zemlji, uhvatila pticu koja leti po nebu, tako što je strpljivo čekala i vrebala.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page