top of page

ORUŽJE DANA 12.04.2015. GODINE - BO ŠURIKENI, DUGAČKI ŠILJCI ZA BACANJE



Bo šuriken je bacačko oružje koje se sastojI od šipkastog gvozdenog ili čeličnog šiljka, obično sa kvadratom u poprečnom preseku, ali ponekad i okruglog ili osmougaonog oblika. Neki primerci se takođe razlikuju od ostalih po tome što imaju obe zašiljene strane. Takvi šiljci su namenjeni za bacanje na neprijatelja u borbi, a korišćenje bo šurikena podučava se u različitim varijantama japanskih borilačkih veština, i naziva se šurikenđutsu.


Dužina bo šurikena ide od 12 do 22 cm, dok im je prosečna težina oko 100 grama. Takva oružja se razlikuju od kunaija, probodnih šiljaka i alatki koje se ponekad i bacaju. Bo šurikeni se mogu priručno napraviti i od velikog broja svakodnevnih predmeta, pa tako postoje u mnoštvu oblika i dimenzija, pored onih tradicionalnih. Tako se neki bo šurikeni nazivaju i drugim imenima, po predmetima od kojih su napravljeni, kao kugi.-gata (ekseri), hari-gata (igle), tanto-gata (noževi) itd.


Bo-šurikeni se bacaju na više načina, preko glave, ispod ruke, bočno, ili unazad, ali u svakom slučaju sečivo pritom sklizne iz ruke kroz prste u jednom glatkom, kontrolisanom potezu. Kod nekih bacanje sečivo rotira a kod drugih ne.


Danas se ne zna tačno kada su bo-šurikeni nastali (kao ni drugi tipovi šurikena) jer je šurikenđutsu bila tajna veština ninđa ratnika. Najstarije spominjanje šurikenđutsua zabeleženo je u 17. veku, kada je u školi ninđutsua pod nazivom Ganritsu Riju vežbana veština bacanja šurikena. Tadašnji bo-šurikeni bili su dugački sa zadebljalom glavom, nalik na nešto kraće strele za samostrele.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page