top of page

ORUŽJE DANA 10.04.2015. GODINE - ŠOTEL, ETIOPSKA SABLJA



Šotel je zakrivljeni mač, koji bi mogao da se klasifikuje i kao sablja, koji potiče iz Abisinije (stara Etiopija), na istoku Afričkog kontinenta. Šotel izgleda veoma slično kao bliskoistočni šamširi. Krivina na sečivu šotela ide od one blage kao kod persijskih sablji, pa sve do velike zakrivljenosti, kao kod velikog srpa.


Sečivo šotela imače ima romboidni poprečni presek. Dugačko je uglavnom oko 1 metar (kada bi se ispravilo). Drška je pravljena od običnog drveta, bez štitnika ili sa manjim štitnikom u obliku diska. Šotel su etiopski ratnici nosili u kožnim tesnim kanijama. Gornji deo vrška šotela nije bio naoštren već je korišćen za tupo udaranje po štitu ili oklopu protivnika.


Dokazi o postojanju šotela potiču još iz Srednjeg veka u ovom delu sveta, iz perioda Damotske i Aksumske kraljevine u Africi. Tada su sabljolika oružja u Etiopiji nosili ratnici na konjima. Nakon toga došlo je do opadanja primene šotela jer su etiopske vojske opremane dugim mačevima i drugim tipovima sablji, poput saifa i gorada. Međutim, šotel se zadržao u primeni među elitnim ratnicima Etiopije koji su nosili naziv šotelaji - nosioci šotela.


Tehnike borbe sa šotelom obuhvatale su klasične posečne poteze, ali i poteze kojima su se hvatala oružja neprijatelja kao nekom kukom. Takođe su se šotelom veoma efikasno “skidali” neprijateljski laki konjanici. Šotel se odlično uklapao u borbu sa okruglim štitom jer je pomoću njegove krivine ratnik lako mahao pored i oko svog štita. Najčešće “mete” na telu protivnika bili su bubrezi i pluća jer su se oni lako dohvatali zakrivljenim šotelom.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page