top of page

ORUŽJE DANA 05.04.2015. GODINE - VEZANA KUGLA



Vezana kugla je veoma neobično ali relativno jednostavno oružje i alatka koja je prvobitno korišćena od strane mornara ali i uličnih kriminalaca u novijem dobu. Ono se sastoji od kugle ili teškog tega koji je zakačen za dugački konopac ili lanac. Na taj način je ovo oružje praktično identično srednjevekovnoj salmi, odnosno mlatu na konopcu, samo mu je poreklo različito.


Vezana kugla je korišćena na brodovima u savremeno doba da se iscrtaju linije i odredi pravac. Međutim, vrlo brzo su mornari počeli da ovu prostu alatku koriste i na kopnu, u međusobnim obračunima, od kojih su je preuzeli i članovi lučkih i gradskih bandi. U te svrhe konopac vezane kugle je smanjen i prilagođen potrebi. Vezana kugla se koristila kao oružje tako što se bacala iz ruke dok se istovremeno zadržavao jedan kraj konopca, ili se njime mahalo baš kao mlatom.


Vezana kugla je takođe postala poznata kao predmet iz slučaja Abrahama Linkolna koji je pre predsedovanja SAD-om bio advokat i tužilac. Linkoln je tih godina (30-ih godina 19. veka) uspešno odbranio čoveka koji je ubio svog kolegu vezanom kuglom.


Sledećih decenija 19. veka vezanu kuglu su masovno koristili kriminalci i ulični gangsteri u Americi, jer se ovo oružje lako pravilo, bilo je nečujno i veoma ubojito. Time je kugla dobila ozloglašenu reputaciju, slično kao nož skakavac vek kasnije. Zbog toga je vezana kugla zabranjena (i dan danas) za nošenje u mnogim američkim državama.


Vezana kugla međutim nije ostala primer oružja samo u Americi, već je korišćena kao takva i u Kini i Japanu, pod različitim nazivima. U Kini je na primer postojalo oružje koje se zvalo “puni rukavi”, a koje se sastojalo od tegova na konopcima, skrivenim u rukavima ogrtača.



Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page