top of page

ORUŽJE DANA 06.04.2015. GODINE - PEŠKABZ, AFGANISTANSKI BODEŽ



Peškabz je tip persijsko-afganistanskog noža ili bodeža koji je posebno pravljen u 17. veku kako bi što efikasnije probijao verižni oklop pre svega, ali i druge tipove oklopa. Reč se takođe izgovara i kao peškvabz ili pišgabz, i znači “prednji hvat” na jeziku Persa. Peškabz je takođ originalno poticao iz Irana ali je vrlo brzo prihvaćen među ratničkim kulturama centralne Azije, Afganistana, Pakistana i Severne Indije.


Svi peškabzi imaju jednosečnu oštricu od otpuštenog (eng. tempered) čelika sa umetnim jezičkom, kao tanku kičmu koja ima poprečni presek u vidu slova T, radi jačine i krutosti sečiva. Kod većine primeraka na umetni jezičak se kače strane od drške (ljuske), čime se dobija kukasto zakrivljeno dno drške. Ljuske drške pravljene su od slonovače, rožnika ili roga nosoroga. Najstariji oblici ovog noža imali su dvostruko zakrivljeno (rekurvirano) sečivo pod persijskim uticajem, ali su kasnije preovladala prava sečiva, posebno u južnoj Aziji.


Kod svih varijanti peškabza sečivo je najšire blizu drške, i postepeno se sužava da bi se na kraju dobio sasvim suženi vršak kao kod šila. Takav vršak ima trougaoni presek. Kada se njime udari u verige, šiljak rascepa i razdvaja lančane veze, a ostatak sečiva prodire duboko kroz oklop, u telo protivnika. To je tehnički najsavršeniji način i oblik oružja za probijanje verižnog tipa oklopa.



Peškabz nož se uglavnom koristio kao probojno oružje u bliskoj borbi. Njegov oblik međutim omogućavao je i veoma opasne posečne poteze, pa nije bio redak slučaj da ratnik ovim nožem maše i vitla horizontalno. Peškabzi su obično bili dugački od 40 do 50 cm, dakle relativno dugačka oružja, sa sečivom od 30 cm. Postoji međutim i duža varijanta peškabza koja se zvala kard ili bahbudi (ali kraća od salvar jatagana), kao i kraća varijanta peškabza koja je korišćena među Paštuni Kiber plemenima.


Koren sečiva peškabz noža je često veoma fino ukrašavan srebrnim ili zlatnim enkrustracijama, sa persijskim, indijskim ili muslimanskim motivima.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page