top of page

ORUŽJE DANA 31.03.2015. GODINE - KOREJSKI TROZUPCI I VIŠEZUPCI



Dangpa je korejski naziv za trozubac (trokrako koplje) koji je prvi put opisan kao oružje u knjizi Muiajebo, korejskom priručniku za borilačke veštine koji je napisan još u doba Joseon dinastije (17. vek nove ere). Postojalo je nekoliko tipova danga, poput gvozdenog koji se naziva čeolpa, i drvenog koji se nazivao mokpa. Dva spoljašnaj zupca čeolpe bila su blago zakrivljena. Zupci mokpavera trozupca pravljeni su od drveta, ali prekriveni kovanim gvožđem.


Središnji vrh korejskih trozubaca je uvek bio duža od bočna dva. Takvim oblikom se smanjuje šansa da se oružje zaglavi u telu probodenog neprijatelja. Na donjem kraju ovakvog trozupca obično se nalazio dodatni šiljak koji se koristio u slučaju bliske borbe gde se dangpa držao obema rukama.


Nangseon je bio naziv za razgranato koplje, sa većim brojem vršaka na glavnim granama. Ovo oružje je takođe zvano višezupno koplje ili višezubac. Vrhovi ovakvog koplja su često bili premazivani otrovom, pa je pred zlokobnog izgleda ono bilo zaista smrtonosno. Nangseon je bilo savršeno oružje za odbranu. Veoma je teško prići osobi koja drži otrovom natopljeni višezubac a ne zadobiti (smrtnu) povredu. Nangseon se takođe spominje u korejskom vojnom priručniku Muiejebo iz 16. veka.


Nangseon je imao svoju preteču i uzor u kineskom oružju iz Ming dinastije. Tadašnji kineski general Ki Jiguang je opisao slično oružje u svom vojnom priručniku. Kineski otrovni višezubac je služio kao podrška štitonošama u vojnoj formaciji koja se zvala “mandarinska patka”.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page