top of page

ORUŽJE DANA 01.04.2015. GODINE - MAMELUČKA SABLJA I ZAPADNJAČKE IMITACIJE



Sablja Mameluka je zakrivljeno dugačko sečivo sa drškom koja ima krstaste štitnike, a koje su istorijski koristili mamelučki ratnici iz Egipta u doba vladavine Mameluka (18. i 19. vek). Ovakva sablja svoje korene vuče iz šamšira, zakrivljene sablje poreklom iz Persije, odakle je takav stil oružja prenešen u Indiju, Egipat i Severnu Afriku. Takođe liči na turski kilij. Zanimljivo je da su u 19. veku mamelučki tip sablje usvojile i vojske nekih zapadnih zemalja, uključujući Francusku, Britaniju, ali i SAD. Naročito su danas čuveni po svojoj lepoti sablje američkih marinaca izrađene po uzoru na mamelučke.


Iako su Zapadnjaci koristili i neke originalne turske sablje, većina “mamelučkih sablji” proizvedena je u Evropi i Americi. Njihove drške su veoma slične po obliku otomanskom prototipu, ali su im sečiva duža, uska i manje zakrivljena od pravog turskog kilija. U odnosu na šamšir može se reći da su zapadnjačke sablje takođe manje zakrivljene ali i nešto šire. Ukratko, zapadnjačke “mamelučke” sablje zadržale su drške u originalnom obliku, dok su sečiva unekoliko izmenjena. Mamelučka sablja je tako ostala ceremonijalno oficirsko oružje brojnih vojnih jedinica današnjice.


Istorija američkih marinaca govori o tome kako su se Amerikanci prvi put upoznali sa mamelučkom sabljom 1805. godine kada je zapovedniku američkih mornaričkih snaga Presliju O Banonu turski princ Hamet uručio ovakvo jedno oružje kao znak poštovanja i zahvalnosti zbog učestvovanja u Bitci kod Derne, tokom Berberskih ratova. Kada se američki zapovednik vratio kući na osnovu donetog originala urađene su brojne kopije sa srebrnim i zlatnim ukrasima.


1825. godine mamelučka sablja postala je zvanično oružje oficira među američkim marincima. Ovakva sablja ostala je njihovo ceremonijalno oružje sve do današnjih dana, sa kratkim prekidom ove tradicije tokom Drugog svetskog rata.

Mamelučke sablje nosili su i oficiri konjice u Britanskoj vojsci tokom 19. veka, i to nakon bitke kod Vaterloa. Mamelučka sablja pojavila se u Britanskoj vojsci pod uticajem Francuza. Naime, Napoleon je u Francuskim revolucionarskim ratovima koristio brojne mamelučke jedinice odakle se mamelučka sablja pojavila u Evropi. Kako su u to vreme Britanci dosta toga kopirali od svojih neprijatelja Francuza, ovakav tip oružja počeli su da nose i istaknuti britanski generali poput vojvode Velingtona.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page