top of page

ORUŽJE DANA 29.03.2015. GODINE - HULK, NIZOZEMSKI SREDNJEVEKOVNI BROD



Hulk ili Holk bio je naziv za srednjevekovno pomorsko plovilo, tehnološku preteču karaka i karavela. Hulk je tako istorijski ostao relativno neznačajan tip broda, posebno karakterističan za zemlje severozapada Evrope, gde je prvo korišćen kao rečno ili kanalsko plovilo, sa ograničenim mogućnostima za priobalna putovanja.

Kasnije je počeo da se koristi kao patrolno i vojno plovilo. Sama reč holk potiče od grčke holkas, što je značilo tegljenica ili barža. To je i bilo u skladu sa prvobitnom priomenom hulka kao rečne barže. Reč hulk imala je takođe i srednjevekovno značenje “prazan, u obliku sanduka” što takođe ukazuje na osnovne karakteristike prvih tipova hulkova.


U 14. veku hulk je pretrpeo određeni niz izmena i usavršavanja sve dok nije postao suparnik kogu kao vodećem prevoznom i vojnom pomorskom sredstvu u privredi i ratovanju Srednjeg veka. Da li je to bilo zbog nedostataka koga, ili zbog toga što je Holandija (kao glavni proizvođač hulka) postala vodeća zemlja u privredi Zapadne Evrope, danas nije poznato. Do 15. veka međutim, i kog i hulk izbačeni su iz primene i njih je zamenila dosta naprednija karavela.


Najslabiji deo usavršenog hulka bili su glavna greda i krmilo. Kako ovo plovilo nije imalo pravu kobilicu niti neke masivnije krmene grede, ovi delovi konstrukcije morali su da se ojačavaju postavljanjem jačih poprečnih veza (“kecelja” i “kuka”). Stariji tipovi hulka pravljeni su kao školjke, primenom klinker metode (kao kod vikinških brodova - podužnim postavljanjem greda). Kod hulka međutim dšlo je do ubacivanja većeg broja poprečnih elemenata, pa je hulk mogao da se gradi u visinu i da tako nadvisi i postane veći od koga.


S obzirom da je razvijeni hulk bio viši od većine tadašnjih drugih tipova brodova, to mu je na moru davalo prednost u pomorskom ratovanju, naročito za dejstvo strelaca, sa lukovima i samostrelima. Hulkovi su zbog toga često imali i dodatno uzvišene kule na pramcu i krmi, koje su primale do desetak strelaca.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page