top of page

ORUŽJE DANA 26.03.2015. GODINE - KARAMBIT, SRPASTI NOŽ IZ JUGOISTOČNE AZIJE


Karambit, kerambit, kurambik, kerambijak, jesu istovetni nazivi za mali ručni nož koji nalikuje na kandžu životinje, a koji potiče iz kultura jugoistočne Azije. To je dakle zakrivljeno ili srpasto sečivo čija se najpopularnija varijanta naziva kerambit na Filipinima, odakle je ovaj naziv prenesen među evropske jezike. Sečivo je pravljeno od gvožđa, a drška od nekog tvrđeg drveta, roga rečnog govečeta ili slonovače. Karambit se na kraju drške karakterisao jednim većim prstenom za bolji hvat i nošenje.


Danas se smatra da je kerambit nastao među narodom Minangkabau sa Zapadne Sumatre, gde je po pričama, dobio svoj oblik po uzoru na kandže tigrova i leoparda. Kao što je slučaj i kod većine oružja iz ovog dela sveta, kerambit je zapravo bio poljoprivredna alatka za oroz i sađenje pirinča. Kada je ovakvo sečivo počelo sve masovnije da se koristi kao oružje ono je postalo zakrivljenije, kako bi se što bolje iskoristila njegova posečna moć. Iz Indonezije se kerambit lako preneo u druge susedne zemlje, poput Kambodže, Laosa, Malezije, Mjanmara, Tajlanda i Filipina.


Istorijski posmatrano kerambit je bilo veoma prezreno i osuđivano oružje na Javi jer su ga koristili naoružani seljaci u borbi protiv kesatrije - ratničke i vladajuće klase. Evropski izvori o tom periodu u istoriji Indokine govore o tome da je kerambit korišćen kao pomoćno oružje pored glavnog krisa koji je nošen na leđima, i koplja u rukama. Kerambit je korišćen kao poslednja solucija u slučaju da se ostala oružja izgube ili oštete.


Bez obzira na negativnu konotaciju koju je sa sobom nosio kerambit je ostao omiljeno oružje žena u ovom delu sveta koje su kerambit vezivale u kosu i koristile ga u samoodbrani. Međutim, u veštini baratanja kerambitom bili su čuveni i muški Bugis ratnici sa Sulavesija. Danas je ovaj srpasti nož jedno od glavnih oružja u brojnim borilačkim veštinama na Filipinima.


Danas postoje moderne verzije karambita koje se izrađuju od kvalitetnih vrsta čelika i veštačkih materijala za drške. Najveći broj takvih bodeža više se i ne pravi u ovom delu sveta već od strane svetski poznatih firmi za lično naoružanje i sečiva, poput Emersona, Strajdera, Kold stila, Spajderko, Katlers itd.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page