top of page

GEZUM (GAESUM) - ŠIROKO KOPLJE ILI DVOKOPLJE KELTA


S obzirom da je koplje bilo prvenstveno probodno oružje, njegova sposobnost da nanese povrede protivniku obično zavisi od dva faktora - dužine i širine sečiva. Široko keltsko koplje ima obe izražene dimenzije, pa je to bilo zaista impresivno oružje koje je bilo gotovo van svog vremena, nalikujući više na srednjevekovna duga oružja na motkama nego na standardni arsenal Gvozdenog doba. Gezum se pojavio u mlađem gvozd. dobu Kelta, to jest u periodu La Ten.

Keltsko koplje sa karakterističnim oblikom proširene glave imalo je poseban naziv - gezum. Takvo oružje nosilo je kruškasto sečivo, sa širokim donjim delom koje se postepeno sužavalo, sve dok se ne pretvori u veoma ubitačni probodni vrh.


Pored ovakvih “običnijih” gezuma postojali su i primerci sa glavama iz dva dela, odnosno sa širokom osnovom i gornjim delom koji je ličio na glavu strele, sa sve bočnim rogovima. Zbog toga je gezum nosio naziv i dvostruko ili duplo koplje, odnosno dvokoplje. Takva oružja su stvarala veoma teške rane. Gezumi su pravljeni od gvožđa, i šarama od bronze.

“Najegzotičniji” primerci gezuma bili su oni sa širokim talasastim ili lelujavim oštricama na nekoliko “spratova”. Takve glave koplja bile su međutim veoma teške i nepraktične, pa su pronađeni primerci verovatno bili tek u simboličnoj primeni.


Zbog svog oblika gezum je mogao da svojim uskim vrhom prodre kroz oklop protivnika, dok je široka osnova stvarala široke rane prilikom proboda. Ona je pored toga mogla da se koristi i kao posečno oružje. Zaista, gezum je bio najopasniji zbog toga što nije korišćen samo pri probodnim potezima, već su njime keltski ratnici umeli da vitlaju levo-desno, stvarajući razarajuće posečne rane protivnicima u dometu!


Glava gezuma imala je dužinu oko 40-ak cm, dok je drvena držalja bila standardna, istovetna onima kod običnih koplja, dakle do nekih 2 m maksimalno. Takvo oružje je bilo idealno u borbi protiv konjice pa postoji verovatnoća da je upravo razvoj konjice u Gvozdenom dobu Evrope doveo do pojave širokih glava za koplje.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page