top of page

ORUŽJE DANA 25.03.2015. GODINE - LANČANI BIČ, ORUŽJE IZ KINESKIH BORILAČKIH VEŠTINA



Lanćani bič je oružje koje je korišćeno u nekim azijskim borilačkim veštinama, posebno u tradicionalnim kineskim disciplinama, kao što je vušu. Sastoji se od nekoliko metalnih šipki koje su spojene metalnim prstenovima pa tako obrazuju savitljiv lanac. Na taj način kineski lančani bič možemo klasifikovati kao savremeno savitljivo oružje iz borilačkih veština. Samim tim najviše nalikuje drugim kineskim savitljivim oružjima, poput konopca-koplja, ili meteorskog čekića.



U opštem slučaju, bič metala ima dršku na jednom kao i metalni šiljak na drugom. Šiljak se koristi za posecanje ili probadanje protivnika, i on se često baca iz ruke. Pored ovog, vežbači vušua često stavljaju tradicionalne crvene marame na dršci i oko šiljka lančanog biča, čija su uloge da odvlače pažnju i zbunjuju protivnika.

Ove marame ili zastavice prave karakterističan zvuk prilikom brzog okretanja oružja, što pomaže u kontroli pokreta kao i u stabilizaciji putanje šiljka. Zastavice mogu biti četvrtaste ili trouglate. Trouglaste izgledaju lepše i kreću se brže, ali četvrtaste daju bolji zvuk i omogućavaju bolju kontrolu.


Ne postoji neka standardna dužina za lančani bič. Ona se veoma razlikuje na primer između vušu škola na jugu i severu Kine. Južnjački lančani bičevi su kraći i pogodniji za blisku borbu. Na severu Kine dužina lančanog biča je uglavnom od zemlje do brade ratnika. Prilikom vežbanja koriste se teži primerci a u stvarnoj primeni (borbi) nešto lakši.


Broj sastavnih delova lančanog biča takođe je promenljiv. Tradicionalni bičevi imaju sedam ili devet delova. Savremeni primerci prave se međutim i sa po 13 delova. U ovaj broj ulazi i šiljak, odnosno vršni deo, ali ne i drška. Većina bičeva se danas pravi od nerđajućeg čelika. Obrada mora biti kvalitetna, bez oštrih ivica, a spojevi glatki, bez trenja. Drška mora omogućiti snažan hvat. Obično se obmotava kožom.


Vršak lančanog biča mora biti veći od sastavnih šipki i težiti otprilike koliko i drška. Raspodela težine među sastavnim delovima lančanog biča mora omogućiti lako vitlanje bičem, i njegovo podjednako lako vraćanje u ruku.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page