top of page

ORUŽJE DANA 23.03.2015. GODINE - MAČKE U RATOVIMA



Za razliku od pasa koji su od pradavnih dana gajeni i obučavani da prate ljude u svakodnevnim aktivnostima, pa i u ratovanjima, domaća mačka kao životinjska vrsta nije imala gotov nikakvu povezanost sa sukobima ljudi. To je pre svega bila posledica činjenice da mačke nisu mogle biti dresirane na taj način, kao i zbog toga što je domaća mačka jednostavno isuviše sitna i ne toliko opasna vrsta. Ipak, i mačke su bile zloupotrebljivane u nekim uskobima među starim vojskama, kako to ova neobična istorijska pričica pokazuje.


Mačke nisu imale prirodno ili značajno mestu u ratovima ljudi, na isti način kakav su to imali konji i psi, pre svih. Razlog za to je jednostavan (što vlasnici mačaka dobro znaju) - mačku je veoma teško naterati da uradi ono što vlasnik želi. Postoje priče da su Amerikanci pokušali da koriste mačke tokom Vijetnamskog rata, ali su ove redovno bežale u džunglu :)


Ali zato su mačke efikasno iskorišćene par vekova pre nove ere.

Bitka kod Peluzijuma vođena 525. godine p.n.e. bila je odlučujući sukob između faraona Psametika III i persijskog vođe Kambiza II. Kambiz je koristio dinastijske brakove i lažne optužbe da osvoji presto Egipta. Kada to nije uspelo persijski zapovednik napao je vojsku Egipta kod Peluzijuma, grada na ušću Nila. Peluzijum je bio jako utvrđen grad i Psametih je odakle mogao lako da se brani. Ono na šta egipatski faraon nije računao bio je lukavi Kambizov plan.


Kambiz II je naime znao za činjenicu da Egipćani obožavaju mačke, koje su bile svete životinje u državi na Nilu. Zbog toga je ispred prvih redova svoje vojske postavio veliki broj ovih životinja (kao i neke druge, poput ibisa) koje je poterao napred. Neke od mačaka su slobodno trčale unaokolo, dok su druge vezivane za štitove Persijanaca. Pored toga, persijski kopljanici su na štitove nacrtali likove egipatskih bogova koje Egipćani nisu smeli da oskrnave.


Kambizov krajnje neobičan bogohulni plan brzo je urodio plodom jer su Egipćani predali svoje pozicije plašeći se da ne povrede božanstva u koje su verovali. Zbog toga su prihvatili borbu u bekstvu pr čemu je veliki deo egipatske vojske masakriran i uništen. Zapisano je da se nakon bitke Kambiz II podsmevao “tako glupom narodu koji je izgubio svoju slobodu zbog običnih mačaka”.


Drugi primeri učestvovanja mačaka u ratovima ljudi odnose se na znatno noviju istoriju gde su mačke korišćene za čišćenje rovova od pacova, kao i detektori bojnih gasova.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page