top of page

ORUŽJE DANA 22.03.2015. GODINE - NIMČA, TROROGA SABLJA IZ MAROKA



Nimča je naziv za jednoručni mač odnosno sablju iz severoistočne Afrike, posebno delova Maroka. Nimča je u stvari jedan tip šamšira odnosno arapske sablje čiji se tip naziva saif. Takva oružja uglavnom su savremenog porekla i potiču od 18. veka nadalje, a upečatljiva su po primeni starijih sečiva sa kojih se skidaju stare uništene drške i stavljaju nove. Sečivo je uglavnom kvalitetno čelično i blago zakrivljeno, baš kao i kod sličnih tipova sablji.


Upravo su drške i štitnici nimča sablji glavna vizuelna karakteristika ove vrste oružja. Nimče se izdvajaju drvenim drškama sa unapred zašiljenim rogovima i kockastim ili kukastim jabučicama, čiji je izgled veoma teško objasniti rečima,zato je najbolje pogledati na slikama.

Krstasti štitnik obično ima dodatni štitnik za zglobove ruku koji se kreće čitavom dužinom drške. Sa suprotne strane drške pojavljuje se često treći rog. Drška je ponekad izrađena i od kosti, slonovače ili kornjačinog oklopa, što oružju daje veoma egzotični izgled i dodatnu vrednost. Štitnici mogu biti gvozdeni ali i od mesinga i bronze.


Nimča sablje najviše nalikuju na arapske saife i sasvim sigurno su nastali po takvom uzoru. To su dugačka sečiva, preko 1 metra dužine, često oko 1,2 metra.Znimljivo je da su za izradu ovog oružja uglavnom korišćena stara evropska sečiva i to recimo čak iz Nemačke, i iz 17. veka! Mnogi primerci nimče nose bogate dekoracije u vidu srebrnih kovina ili pozlata, kao i maštovitih rezbarija na dršci.


Nimče su najviše koristili afrički pirati iz alžirskih i marokanskih posada koji su pljačkali evropske (najviše italijanske, đenovljanske) brodove i uzimali njihovu robu. Odatle potiče i običaj primene evropskih sečiva na nimčama jer se vremenom u posedu afričkih pirata pojavio veliki broj kvalitetnog evropskog naoružanja. Nimča je nošena u posrebrenim kanijama sa dva metalna obruča radi zakačinjanja na opasač.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page