top of page

ORUŽJE DANA 20.03.2015. GODINE - ŠVAJZERDOLČ, ŠVAJCARSKI BODEŽ



Švajzerdolč je naziv za poseban tip bodeža koji je korišćen u Švajcarskoj, kao i među švajcarskim plaćenicima širom Evrope, i to tokom 16. veka. On se razvio od sličnih bodeža poznatih kao bazleri, koji su bili u primeni tokom 14. i 15. veka. Karakteristična odlika švajcarskog bodeža bila je drška sa srpastom jabučicom i ka unutra zakrivljenim štitnicima, što da je odličnu zaštitu ruke.


Zakrivljeni oblik drške švajcarskog bodeža pojavio se još u 13. veku, i ostao posebna karakteristika švajcarskog naoružanja koja nije kopirana u drugim delovima Evrope. Sečivo je obično dvostruko naoštreno, sužava se u oštri vršak, i ima poprečni presek u obliku romba.


Švajcarski bodež se danas naziva i Holbinskim bodežom zbog posebnog dizajna Hansa Holbina Mlađeg, koji se bavio izradom ovog tipa oružja. Ovaj oružar je naime izmislio poseban dizajn za “Ples smrti” (srednjevekovni umetnički alegorijski žanr) na kanijama švajcarskog bodeža koji je kasnije primenjen na velikom broju drugih primeraka.


Krajem 16. veka švajcarski bodež postaje prestižno ukrasno oružje, sa drškom i kanijama koje su često ukrašavane dragocenim metalima i scenama iz Biblije, klasične starine ili švajcarske srednjevekovne istorije. Takav tip bodeža nestao je iz primene u 17. veku.


Danas je poznato oko 150 sačuvanih originalnih primeraka iz 16. veka koji se čuvaju u privatnim i državnim kolekcijama širom sveta.



Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page