top of page

ORUŽJE DANA 19.03.2015. GODINE - DAL, INDIJSKI OKRUGLI ŠTIT IZ DOBA KASNE RENESANSE




Dal je bio jedan tip okrugog štita korišćenog u Indiji kao i u Persiji gde je nosio naziv sipar, a takođe i u njima susednim zemljama. Prečnik mu je išao od tek 30-ak cm do 70 cm. Neki dal štitovi su sasvim ravni i pločasti dok su drugi izrazito ispupčeni, odnosno konveksni, ili zakrivljeni. Ivice ovog tipa štita su mogle biti ravno isečene ili zakrivljene unazad. Dal je bio popularan tip štita od 17. veka nadalje, koji se proširio iz Indije u Persiju a zatim dalje. Pravljen je od goveđe kože ali i od čelika.



Dal štit se držao pomoću dve ručke spojene sa metalnim prstenovima. Ovi metalni prstenovi prolazili su kroz strukturu štita i bili povezani sa ispupčenjima i ojačanjima sa spoljnje strane. Ispupčenja je obično bilo četiri, a ponekad i više, ali najčešće paran broj. Između ručki postoji kvadratno jastuče za oslanjanje zglobova prstiju i gornjeg dela šake. Na taj način se ostvaruje veoma snažan i pouzdan stisak odnosno hvat štita.



Neki persijski primerci dal ili sipar štitova imaju tri ručke, dve na sredini kao i obično, i treću bliže ivici štita. Rukak se mogla provući kroz treći obruč. Čelikom okovani dal štitovi često su imali ukrase i dodatke od zlata, srebra i dragog kamenja, kao i ostalo naoružanje Indijaca tog doba. Cela površina štita je ponekad ukrašena urezima i natpisima. Kožni primerci dal štitova ukrašani su oslikavanjem pomoću laka, ili pozlatom. Ispupčenja štita su takođe gotovo uvek ukrasna, bilo samim oblikom ili dodatnim skupocenim materijalima, kao što su dragulji.

Dal štitove su od Persijanaca preuzeli i Turci, pa tako istorijski muzej u Beču sadrži veći broj primeraka dal štitova koji su ostali nakon opsade Beča od strane Turaka. Sa Dal štitovima su se upoznali i Britanci preko svojih kolonija u Indiji i Avganistanu. Danas i neki britanski muzeji poseduju dal primerke.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page