top of page

ORUŽJE DANA 15.03.2015. GODINE - KLADENEC, MAČ IZ RUSKIH BAJKI I LEGENDI



Kladenec (ruski: меч-кладенец) takođe zvan samosek ili samosijok, jeste magično oružje iz staroruskih bajki i legendarnih priča. U engleskom prevodu ruskih bajki ovakav mač se često (loše?) prevodi kao “mač od čelika”. U ruskoj bajci “Priča o Vavilonu” ovakav se mač naziva “zmija Aspida”, a u priči o plemiću Jerusalnu Lazareviču kladenec se spominje pored vatrenog štita i vatrenog koplja.


Sama reč kladenec se može povezati sa starom slovenskom reči klad - “blago, nalazište”. U savremenim slovenskim jezicima kladenac obično znači izvor (“bogatstvo vode”). Kladenec je obično skriveni mač u priči, tajanstveni predmet koji čeka na heroja da ga otkrije i pronađe iza kakvog svetog drveta, ispod velike stene itd.


Ne postoji nikakav način danas da pretpostavimo kom bi tipu mača pripadao neki “stvarni” kladenec koji je poslužio kao uzor za legendarni predmet iz ruskih bajki. S obzirom da su ove legende nastale u Srednjem veku Rusije, u doba kada se ustvari i formirala Ruska nacija, sa jezgrom oko Kijevske države, najbolje što možemo smisliti jeste da kladenec pripada nekom tipu opšte evropskog ili vikinškog mača, sa kratkom masivnom drškom i sečivom prilagođenim posecanju i probadanju, sa naglaskom na prvu funkciju. Takvi mačevi ličili bi veoma i na rimske dugačke spate.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page