top of page

ORUŽJE DANA 09.03.2015. GODINE - KLEVANG, INDONEŽANSKI TROUGLASTI MAČ



Klevang ili kelevang je tip jednosečnog dugačkog mača poreklom sa Indonezije, sa istaknutim trougaonim oblikom proširenog vrha. Po veličini, težini i obliku on je negde na pola puta između goloka i kampilana, takođe popularnih tradicionalnih mačeva starih Indonežanskih ratnika.


Still klevanga razlikuje se od jedne do druge kulture na ostrvima u ovom delu jugoistočne Azije. Sečivo može biti dugačko od 40 do 90 cm, a površina može biti ravna ili blago zakrivljena. Zanimljivo je da je klevang i dalje u upotrebi; njega nose vođe nekih izolovanih plemena kao statusni simbol, ali ga nose i odrasli Indonežani prilikom odlaska na pijacu, kao i prilikom neizbežnih noćnih šetnji po selima, radi samoodbrane od bandita i pljačkaša.


Klevang se nosi bez kanija, iako postoje i neki primerci sa ovim dodatnim elementom.


Tokom Acehskih ratova (ratovi između Holandije i indonežanskog sultanata Aceh, krajem 19. veka) aceški klevang se pokazao veoma dobro u bliskoj borbi protiv Holanđana naoružanih kutlasima. Kada su Holanđani konačno prevladali u ovom delu sveta njihova policija prihvatila je klevang kao standardno policijsko oružje.


U Kraljevskoj holandskoj vojsci klevang se i dalje koristi kao ceremonijalno oružje garde iz odreda Regimenta Van Heuc, jer je ona preuzela tradiciju vojske Kraljevske Holandske Istočnoindijske kompanije.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page