top of page

ORUŽJE DANA 05.03.2015. GODINE - PIRIFORMI, KRUŠKOLIKI PRAISTORIJSKI KAMENI BUZDOVANI



Buzdovani su prvi put osmišljeni i korišćeni tokom starijeg Paleolita, razvivši se od prostih drvenih toljaga, tako što su praistorijski ljudi na jedan vrh toljaga stavljali (naoštrene) komade kamenja, poput kremena ili opsidijana.


Afrički kontinent je, kao jedno od najstarijih mesta nastanka ljudske rase, bio i mesto najstarijeg razvitka praistorijskih oružja poput kamenih buzdovana. Tako neki od najvrednijih i najlepših primeraka kamenih buzdovana potiču iz doline Nila, sa mesta gde će se kasnije razviti Egipatska civilizacija. Jedna od praistorijskih civilizacija Egipta zvala se Nakada. Iz perioda Nakade, od 4400. do 3000. godine p.n.e, potiču i dva prelepa primerka kamenih buzdovana koji su dobili konkretne lične nazive Narmerova i Škorpionova glava buzdovana. Na njima su fino urezana imena vladara. Takvi buzdovani pripadaju piriformnom tipu glava.


Piriformi su oni oblici koji nalikuju na krušku, pa su tako piriformni buzdovani koji koji imaju oble glave unekoliko nepravilnog oblika. Piriformi su se pojavili kao zamena za starije pločaste ili diskovne buzdovane jer su se ovi relativno često i lako lomili, pa nisu bili pouzdani u borbi među praistorijskim ratničkim zajednicama.


Piriformi su korišćeni u trećem i poslednjem periodu Nakade, od 3250 - 3100. godine p.n.e. Slične glave za buzdovane korišćene su i u staroj Mesopotamiji, i to od 2450. do 1900. godine p.n.e.


Narmerov buzdovan dobio je ime po vladaru Narmeru. Na površini ovog predmeta u obliku kruške fino je ugraviran vladar koji nosi dešret-krunu, sa mlatom u ruci, dok iznad njega lebdi lešinar. Škorpionov lešinar dobio je naziv po vladaru koji je zadobio takav nadimak zbog crteža škorpije u svom nazivu. Vladar je ugraviran u peščaru od kojeg je napravljen buzdovan, i on nosi belu krunu Gornjeg Egipta.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page