top of page

ORUŽJE DANA 04.03.2015. GODINE - KIJOKETSU-ŠOGE, SAVITLJIVO ORUŽJE NINDŽA RATNIKA



Kijoketsu-šoge je složen japanski izraz koji otprilike znači “jurcati ili trčati unaokolo”. To je bio naziv za dvostruko naoštreno sečivo, uz koje ide sekundarno sečivo zakačeno blizu drške pod uglom negde između 45 i 60 stepeni. Takva kombinacija sečiva se zatim kači na dugaćak konopac ili lanac od nekoliko metara (ponekad i preko pet metara), koji se završava velikim metalnim prstenom.


Danas se pretpostavlja da se kijoketsu-šoge razvio pre dosta poznatije kusarigame, japanskog oružja sastavljenog od srpa i lanca. Kijoketsu je tako najverovatnije poslužio kao preteča i uzor kusarigame.


Kijoketsu-šoge je bilo gotovo isključivo naoružanje nindža ratnika. Kako su nindže uglavnom poticali iz siromašnijih slojeva japanskih seljaka (za razliku od samuraja), oni su koristili poljoprivredne alatke i svakodnevna sečiva (noževe) za izradu svog višenamenskog oružja.

Kijoketsu-šoge imao je tako veći broj primena. Sečivo se moglo iskoristiti za povratna zasecanja protivnika, kao i za probadačke poteze. Lanac, žica ili konopac (ponekad pravljeni od ljudske kose ili konjske dlake zbog jačine vlakna) mogao je biti korišćen za penjanje, saplitanje protivnika ili njegovo hvatanje u zamku.


Dugi domet oružja u kombinaciji sa oštrim sečivima mogao je da se iskoristi za zadavanje rane neprijatelju sa bezbedne distance. Vešti nindža sa kijoketsu-šoge uspevao je da svojim oružjem “ukrade” vredno oružje protivnika, poput katane, odnosno da mu ga izvuče iz ruku. Lanac je često korišćen za obmotavanje oko nogu neprijatelja i saplitanje, nakon čega bi stigao završni udarac bodežom.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page