top of page

ORUŽJE DANA 02.03.2015. GODINE - KUTLAS, ŠIROKA POMORSKA SABLJA



Kutlas je bio naziv za kratku, široku i masivnu sablju ili posečni mač, sa ravnom ili blagom zakrivljenom oštricom koja je naoštrena sa unutrašnje strane, i sa drškom koja je često imala korpasti ili činijasti štitnik. Kutlas je bio često oružje pomoraca, bilo vojnika na ratnim brodovima bilo pirata i gusara. Sama reč poticala je još iz latinskog cultellus - mali nož, preko italijanskog coltellaccio - veliki nož i francuskog izraza coutelas - dugački zakrivljeni nož.


Kutlas je korišćen u 17. veku i bio je naslednik kratkog mača Srednjeg veka poput falkiona. Pored ovog oružja kutlast se povezuje i sa hangerom, kratkim širokim mačem drvoseča i vojnika iz 17. veka. Takođe, kao preteča kutlasa navodi se i germanski seaks. Evropljani su kutlasom nazivali i otomanske zakrivljene bodeže koji su imali orijentalni naziv jatagan.


Iako je korišćen i na kopnu, kutlas je najpoznatiji kao oružje mornara. To je bilo pomorsko sekundarno oružje jer je njime moglo da se seku konopci, platna i drvo, a takođe je bilo dobro u bliskoj borbi sa neprijateljima prilikom zauzimanja broda ili odbrane od napada. Kutlas je bio relativno jednostavno oružje za rukovanje i nije zahtevao neku posebnu obuku i veštinu, što je takođe bio deo njegove privlačnosti.

Kutlasi su bili ozloglašeni kao oružje pirata. Takvo oružje se među karipskim piratima pojavilo još 1667. godine. Pirati su koristili kutlase i kao udaračko oružje, gde se drška ovog oružja koristila kao glavčina za udaranje.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page