top of page

ORUŽJE DANA 28.02.2015. GODINE - KOSTARIKANSKI KAMENI ČEKIĆI I BUZDOVANI



Na Kostariki je u periodu od 500. p.n.e. do 1550. godine trajala praistorijska civilizacija o kojoj današnji arheolozi i istoričari ne znaju mnogo i oko čijeg imena ne mogu da se slože. Ova praistorijska kultura poznata je između ostalog po velikim kamenim kuglama koje su stanovnici ovog dela sveta pravili, a čija svrha nije poznata. Takođe, arheolozi su otkrili primerke predivnih buzdovana od kamena, čija je svrha očigledno bila borbena, odnosno vojna.


Kameni buzdovani pravljeni su od različitih tipova stena, od tvrdog žada do mekog talka. Najveći broj njih napravljen je u novoj eri, od 300. do 500. godine, ali veruje se da su bili u neprekidnoj primeni sve do španskih osvajanja ovog dela sveta. Što se konstrukcije tiče ove kamene glave spajane su sa drvenom držaljom pomoću kožnih kaiševa, ili su imali probušenu rupu u koju je držalja ulazila. Spojevi su često zalivani tečnim zlatom koje se stvrdnjavalo i održavalo glavu čvsto na mestu. To su dakle bili veoma vredni primerci bojnog i ceremonijalnog oružja.


Kostarikanski kameni buzdovani dana su čuveni po svojim fino urezanim oblicima životinja, biljaka, geometrijskih figura ili božanstava. Kamene glave su čvrsti predmeti veličine pesnice sa fino urezanim likovnim predstavama. U glavne predstave na kamenim glavama spadaju oblici ljudskih glava, sova, drugih vrsta ptica, kojota, divljnih mački i slepih miševa.


Kostarikanski buzdovani, odnosno kamene glave, nađene su u grobnicama bogataša. Pored bojne funkcije, služile su i kao simboli društvenog statusa i ratničkog ugleda. Arheolozi koji su vršili iskopavanja u Kostariki otkrili su i potvrdili postojanje posebne klase zanatlija u starom domorodačkom društvu, koja se bavila isključivo proizvodnjom ovih predivnih primeraka oružja. Na slikama vidimo kamene buzdovane u obliku sove, papagaja i tapira!


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page