top of page

ORUŽJE DANA 27.02.2015. GODINE - “TOĆKOVI VETRA I VATRE”, KINESKO ORUŽJE IZ BORILAČKIH VEŠTINA



Kineski točkovi vetra i vatre nose dramatičan naziv kao i dobar broj drugih tradicionalnih oružja povezanih sa nekim od mnogih borilačkih veština koje su razvijane u ovom delu sveta. To su u stvari oružja za blisku borbu koja se koriste u paru i povezuju se borilačkim veštinama pod imenom baguzang i taiđikvan. Po samom obliku možemo reći da najviše liče na indijske čakrame - posečne prstenove iz indijske mitologije i istorije.


Svaki točak (krug, prsten) je u stvari tanki metalni obruč veličine oko 40-ak cm. Jedna četvrtina kruga ima obloženi hvat sa štitnikom, za bezbedno držanje oružja; preostala tri segmenta imaju šiljata sečiva u obliku plamena. Sa po jednim prstenom u svakoj ruci ratnik koji nosi “točkove vetra i vatre” može seći, ubadati ili se braniti pomoću ovog oružja. Šiljasti dodaci po obodu prstenovi mogu, sa svoje strane, imati različiti oblik, broj i raspored.


Neki “standardni” raspored bio bi u tri grupe po tri šiljka (kao stilizovani plamen), ali nisu retki ni drugačiji primerci. Takođe, postoje i primerci sa dva bočna šiljka odnosno bodeža, pri čemu točak više liči na dvostruki bodež, sa unutrašnjim hvatom u obliku prstena.

Dakle, to je bilo višenamensko oružje, i za razliku od čakrama nije se bacalo. Osim toga, moglo je da služi i kao napadačko i kao odbrambeno oružje. Kao i u slučaju indijskog parnjaka kineski posečni točkovi javljaju se u mitološkim pričama. U jednoj od njih pod nazivom Fengšen Janui, legendarni ratnik koristi ovo oružje ne samo u borbi već i kao prevozno sredstvo.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page