top of page

ORUŽJE DANA 23.02.2015. GODINE - SAVREMENE OJAČANE RUKAVICE ZA ODBRANU



Ojačane rukavice, rukavice sa dodatnom težinom, ili “umarajuće rukavice”, jesu tip savremenog uličnog oružja koje se koristi u ručnoj borbi bez oružja. Sastoje se od para rukavica koje izgledaju sasvim obično, napravljenih od kože ili nekog sintetičkog materijala, sa ubačenim olovom u prahu ili čeličnih pločicama koje su ušivene u postavu, pokrivajući zglobove prstiju, prste a ponekad i čitavu ruku. Kod nekih modela ova dodatna karakteristika ojačanja je očigledna i sasvim vidljiva, dok je kod drugih ona (namerno) skrivena, omogućavajući borcu da rukavice nosi slobodno tokom običnih aktivnosti bez izazivanja sumnje.


Ojačane rukavice obično koriste pripadnici privatnog obezbeđenja, izbacivači i druga lica iz struke obezbeđivanja i zaštite, to jest svi oni koji mogu očekivati fizičku borbu na radnom mestu.


Svrha ojačanih rukavica u borbi je podjednako napadačka koliko i odbrambena. U napadu, težina metala dodaje masi rukavica i pesnica, pa se tako ostvaruje veća kinetička energija udarca. Ovakvim rukavicama se bez većih problema može onesvestiti čovek jednim usmerenim udarcem u glavu. Težina se raspoređuje na širu površinu pa ne dolazi do površinskih povreda kože, što je suprotno od dejstva sličnog udaračkog oružja koji se kod nas popularno zove bokser.


Glavna svrha ovih rukavica je ipak da zaštiti nosioca od povreda ruku. Udarac stegnutom pesnicom često dovodi do posekotina, nagnječenja i lomljenja kostiju ruke, posebno kada se protivnik udara u glavu (lobanju, zube…). Sloj metalnog praha onemogućava javljanje povrede, dok sloj kožne rukavice sprečava prenošenje infekcije u slučaju posekotina i krvarenja žrtve. Čovek koji nosi ojačane rukavice može sasvim slobodno da udara betonski zid ili da probije kroz staklo bez ikakve povrede.

Za razliku od boksera, zakonski je dozvoljeno nošenje ojačanih rukavica.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page