top of page

ORUŽJE DANA 01.03.2015. GODINE - VALAMBRUST, VELIKI ODBRAMBENI SAMOSTREL



Samostrel je oružje koje se sastoji od luka postavljenog na platformu, a koje ispaljuje projektile koji se nazivaju strelice ili kvareli. Srednjevekovni samostrel je imao brojne nazive, od kojih je većina poticala od reči balista, naziva za torzionu mašinu koja je nastala još u Klasično doba razvoja vekovima pre Hrista, a koja je ličila na ručni samostrel, samo sa većim dimenzijama.


Strelice za samostrel su bile kraće od strela za obične lukove, ali su mogle da budu i do nekoliko puta teže. Postoji optimalna težina radi ostvarivanja maksimalne kinetičke energije, što varira od snage i karakteristika samostrela. Većina projektila iz samostrela mogla je da prođe praktično kroz bilo koji tip oklopa, pa nijedan ratnik na bojištu nije bio siguran od ovog oružja. Veliki samostreli koji su postavljani na fiksna postolja imali su još masivnije i probojnije projektile koji su mogli da probiju i kroz nekoliko oklopljenih ratnika odjednom!


Valambrust je primer srednjevekovnog samostrela koji je korišćen za opsadno ratovanje, bilo na osvajačkoj ili na branjenoj strani utvrđenog mesta. Valamburst je korišćen tokom Renesanse, u 15. 16 i 17. veku. Pravljen je od drveta, kože i čelika. Postoje je obično bilo u obliku tronošca. Postavljeni samostrel imao je ograničene pokrete levo-desno i gore-dole pa je njime moglo da se relativno dobro cilja.


Samostreli za opsadno ratovanje morali su da imaju jaku i tešku osnovu, kao i moćne čekrke. Srednjevekovni samostreli ovog tipa nalikovali su na grčke oksibele, samo što su pravljeni od kvalitetnijih materijala. Valambrust je imao torzione opruge koje su zamenile elastične šipke korišćene kod oksibela. Kasnije su i ručni samostreli pravljeni sa torzionim oprugama.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page