top of page

ORUŽJE DANA 14.O2.2015. GODINE - MAKILA, BASKIJSKI ŠTAP ZA SAMOODBRANU


Makila (makhila) je naziv za tradicionalni baskijski štap i oružje u vidu motke, koji se koristi kao svakodnevno pomagalo, ali služi i kao tradicionalni simbol vlasti i moći. Sama reč znači “štap” “toljaga” ili “buzdovan” i izvedena je od latinske reči bacillum - “mali štap”.




Makila-baskijski štap za hodanje se pravi od drveta mušmule koje je fino dekorisano gravurama, čija se grana seče do one dužine koja odgovara vlasniku, generalno do visine kuka, znači od 1 do 1,4 metra. Donji kraj makile se obično okiva čelikom ili nekim drugim metalom, i završava se ferulom - oštrim šiljkom za zabadanje u zemlju. Ovakav šiljak može međutim biti i ozbiljno odbrambeno oružje u borbi jedan na jedan. Drška štapa je zadebljana i obično prekrivena kožom. Gornji kraj makile ima čvornovatu glavčinu, koja služi kao jabučica drške.



Ono što je najzanimljivije kod makile je međutim njegova skrivena konstrukcija. Naime, gornji kraj štapa može se izvući pri čemu se otkriva skriveno sečivo, čime se štap ustvari pretvara u kratko koplje ili bodež. Neke makile su posebno pravljene za određene ceremonije i svečanosti u Baskijskoj kulturi, i služili su kao naročiti pokloni i nagrade za istaknute pojedince u zajednici. Metalni delovi su pravljeni od srebra ili zlata. Ceremonijalne makile imaju standardnu dužinu od 1,2 metra.



Poreklo makile se povezuje sa Srednjim vekom, kada je ovaj štap predstavljao statusni simbol plemića ovog dela Evrope, kao neki vid skrivenog koplja za lov. Zbog složene konstrukcije naizgled jednostavnog predmeta, zanatlijama je potebno više godina da urade po jedan kvalitetan primerak makile pa ovakvi štapovi imaju veliku vrednost. Drvodelje biraju drvo mušmule u proleće a zatim unose gravure u živo drvo koje se ostavlja tako do jeseni kada se grana seče. Nakon toga se drvo nekoliko godina suši da bi mu se dodavali odgovarajući metalni delovi.



Makila je svakodnevni štap za hodanje ali i oružje za samoodbranu. Njega i dalje nosi pastiri i njime se brane od vukova i lovokradica. Štapom se može udarati tupo glavčinom, probadati donjim šiljkom, ili seči skrivenim sečivom, pa je veština korišćenja makile ustvari jedna mini borilačka veština. Nije retkost da se makila i baca kao kratki džilit.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page