top of page

ORUŽJE DANA 12.02.2014. GODINE - MAJANSKA KAMENA HELEBARDA


Maje su bili praistorijska plemenska civilizacija koja je formirana u Srednjeoj Americi, i trajala od 2000. godina p.n.e. sve do dolaska Španaca sredinom 15. veka. Vrhunac majanske kulture ostvaren je u prvim vekovima nove ere kada su izgrađeni najveći gradovi na teritoriji današnjeg Meksika, odnosno poluostrva Jukatan.Kao i gradovi-države stare Grčke, državice naroda Maja ratovale su međusobno radi političke i ekonomske kontrole nad ljudima i resursima. Ali vođenje ratova u narodu Maja bilo je pre svega povezano sa bogovima, radi prikupljanja potrebnih žrtava Bogu. Maje nisu poznavale veštinu metalurgije, pa je oružje izrađivano od drveta i više vrsta kamena.




Iako su Maje imale bacačko oružje, poput lukova i atlatla, najveći deo borbe odvijao se prsa u prsa, “bodenjem, probadanjem, sečenjem i lomljenjem”. Oružje je pravljeno uglavnom od opsidijana ili rožnaca, silikatne stene, gde je opsidijan bio oštriji, ali i ne toliko trajan. Koplja sa vrhovima od ovakvog materijala bila su dominantno oružje u narodu Maja. Jedno od upečatljivih oružja majanskih ratnika bio je prikazana “helebarda”, odnosno dugo oružje na motki, sa trokrakom glavom od kamena.



Kamena helebarda pravljena je primitivnom tehnikom cepkanja-ljuštenja odgovarajućeg kamena. Sa slika se vidi da su dva kraka služila kao posečni delovi, a treći preostali krak kao jača osnova za pričvršćivanje na dugačku dršku. Posečni kraci su finije cepkani, pa su ivice oštrije, sa manjim urezima.

Pretpostavlja se da je ovakav neki primerak oružja koristio majanski zapovednik ili vladar, na vrhu svog skiptarskog štapa. Oružje ćemo svrstati u udaračko-posečno, jer se efekat ostvaruje koliko masom kamena, toliko i oštrim ivicama. Pretpostavlja se da se masivniji srednji krak sa zatupastim dnom pričvršćivao uz drvenu držalju pomoću kožnih traka ili nekih vrpci od biljnih materijala.


Takođe je moguće da se on uglavljivao u rascepljeno drvo, pa tek onda stezao vrpcama. Na taj način se dobijalo oružje sa dva bočna posečna kraka, slično recimo ge oružju koje smo viđali u okviru kineske civilizacije Bronzanog doba.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page