top of page

ORUŽJE DANA 10.02.2015. GODINE –KVADRIGE, RIMSKE VELIKE DVOKOLICE


Kvadriga (latinski quadri – četiri, i iugum – zaprega) bio je naziv za vučna kola odnosno dvokolice koje su vukla četiri konja, dakle to je bio četvoropreg. Kvadrige su bile rimski ekvivalent grčkim tetriponima, iz Klasičnog doba. Ovakve vrste (bojnih) kola uglavnom su korišćene za utrke, na Olimpijskim igrama u staroj Grčkoj, kao i za trke dvokolica u rimskim arenama poput čuvenog Koloseuma.

Rimljani su pored toga ovakvu vrstu vozila koristili i za prevoz rimskih generala na bojištima, kao i za simulacije bitki sa varvarima (poput Gala) u gladijatorskim borbama. Kvadrige se dosta javljaju u rimskoj umetnosti kao vozilo bogova i heroja. Kvadrige su tako vremenom postale simbol ratnog trijumfa. Od bogova najčešće prikazivan na četvoropregu bio je Apolon.

Reč kvadrige označavale su u to staro vreme same dvokolice, četiri konja bez vučnog sredstva, ili njihovu kombinaciju. Što se same konstrukcije tiče kvadrige su pravljene kada je tehnologija izrada dvokolica već bila u opadanju. To su bile masovne platforme, sa dva točka. Točkovi su imali osam žbica. Platforma je nosila poluzatvorenu kutiju čije su se bočne strane spuštale ka zadnjem delu.

Najpoznatiji savremeni prikaz kvadriga potiče iz poznatog holivudskog klasika Ben Hur, gde je ovaj glavni lik upravljao kvadrigama sa četiri bela konja.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page