top of page

ORUŽJE DANA 09.02.2015. GODINE –„KOPILE“, DUGI MAČ NEUTVRĐENOG POREKLA


Francuski izraz „epee batarde“ i engleski „bastard sword“, u prevodu – „mač kopile“, nastali su u 15. veku, i na početku su označavali sve one „nepravilno izrađene mačeve i mačeve nepoznatog i neutvrđenog porekla“. Dakle, to su bili svi oni mačevi koji nisu poticali od nekog poznatog kovača i zanatlije, i koji nisu imali žig ili urez o poreklu. U 16. veku međutim značenje „kopileta“ se menja i on označava izuzetno dugačke mačeve.


„Kopile“ je znači jedan tip (nepravilnog) dugog mača. Dugi mačevi se međutim ne nazivaju tako zbog posebno dugačkog sečiva (iako je ono često bilo zaista dugačko) već više zbog dugačke drške, odnosno drške koja se mora hvatati sa dve ruke. Tako se na primer na jednom viteškom turniru odigranom 1540. godine u Engleskoj navode da mača pod nazivom „kopile“ koja su bila dužine preko 1,5 metara.


Pored ovog značenja u istoriji je zabeležen i poseban tip drške za mačeve koji se nazivao „kopiletom“ takođe i povezan je sa prethodnom definicijom. U stvari postojalo je 12 različitih „kopile“ drški i sve su one nastale u Bavariji i u Švajcarskoj. Pri tome se najčešće mislilo na one drške koje su imale vertikalne žljebove za jači i pouzdaniji hvat. U Švajcarskom nacionalnom muzeju drže se dva primerka „kopile“ drški, sa vertikalnim žljebovima i finim srebrnim ukrasima, koje su pripadale švajcarskom plemiću sa početka 17. veka.


„Kopilad“ mačevi pravljeni su takođe i u Španiji, i to nešto kasnije u odnosu na Nemačku, i na Iberijskom poluostrvu su takva oružja ostala poznata kao espadoni ili montanti.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page