top of page

ORUŽJE DANA 07.02.2015. GODINE – ČAMPI, ZVEZDASTI KAMENI BUZDOVAN (MACANA) INKA RATNIKA


Macana je španski izraz za toljagu, tj. buzdovan koji su koristili ratnici Inka u Južnoj Americi. Kečuanski naziv za takve predmete bio je časka čikui,odnosno zvezdasto oružje. Iz naroda Inka potiče i reč „čampi“ koji je izgleda značio štap ili toljaga. Reč „zvezdasto“ se ovde odnosi glavu buzdovana koja je obično imala simetrične šiljke, u obliku zvezde. Glave inka buzdovana pravile su se uglavnom od kamena, ponekad i od bakra, dok su istaknuti predstavnici ratničkog sloja nosili i oružja od srebra i zlata.

Narod Inka je tokom vremena obuhvatao veći broj srodnih i povezanih domorodačkih plemena sa Anda. Jedno od tih plemena zvalo se Ajamari. Iz doba priključenja Ajamara vojsci carstva Inka potiče i legenda o Kulasuju ratnicima (Kulasuju je vekovima pre toga bio glavni grad jednog starog Ajamara kraljevstva) koji su predstavljani kao elitni ratnici i služili kao časna garda kraljevima Inka. Kulasuju ratnici su bili naoružani upravo onako kao i Ajamara ratnici prošlosti—kamenim buzdovanima i velikim štitovima. Po kamenim buzdovanima bili su poznati i preci Inka, Čimorci.

Inka ratnik nosio je kameni buzdovan koji je imao jedinstveni oblik diska na vrhu. Takav vrh je čak bio i zašiljen, odnosno imao je zašiljene vrhove zvezdem pa je mogao da poseče protivnika, iako je glavni efekat oružja naravno i dalje bio udarački. Retki primerci čampija imali su spojenu glavu sekire sa zvezdastim šiljcima. Kamena glava se stavljala na drvenu držalju dužine uglavnom do 1 metra, pa se borba odvijala u veoma bliskoj borbi prsa u prsa. Postojali su međutim i duži primerci koji su više nalikovali nekim bojnim dugim čekićima.

S obzirom da smo već imali priliku da se upoznamo sa oružjem mnogih drugih civilizacija sveta, ne možemo a da ne primetimo veliku sličnost ovog oružja Inka sa ratnim buzdovanima koji su pravljeni i korišćeni u starom Egiptu u periodu prelaska iz Kamenog u Bronzano doba. Stari Egipćani su takođe imali zvezdaste buzdovane od kamena, sasvim slične, ako ne i iste konstrukcije.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page