top of page

ORUŽJE DANA 03.02.2015. GODINE – RONDEL, OKRUGLI BODEŽ IZ RENESANSE


Rondel (od staroengleske reči roundel – okrugao), bio je naziv za tip šipkastog bodeža koji je korišćen u Evropi od 14. veka nadalje. Njega su najčešće nosili pripadnici zanatske i trgovačke klase po gradovima, ali i plemićki vitezovi. Nošen je na boku, viseći sa opasača. Mogao je da koristi kao svakodnevna alatka, u bitkama, ili kao pomoćno oružje na viteškim turnirima.


Osnovna karakteristika rondela bilo je njegovo sečivo napravljeno od čelične šipke okruglog poprečnog preseka, koja se sužavala postepeno do samog vrška. Na taj način bodež je ličio na neki šiljak ili veliku iglu. Sečivo ili preciznije šiljak je bio dugačak do 30 cm, a čitav bodež i do 50 cm. Iako sam naziv upućuje na okrugli oblik postojali su rondeli i sa trouglovima, četvorouglovima, šestougaonicima, osmougaonicima ili elipsama u poprečnom preseku. Na taj način su kod nekih rondela i ivice bile naoštrene a ne samo vršak.


Umetna pločica bodeža protezala se kroz unutrašnjost drške koja je bila uobičajeno pravougaona, i napravljena od drveta, kosti, slonovače...


Rondeli su svakako namenjeni gotovo isključivo za probodne poteze, bilo ispod ili preko ruke, sa obrnutim hvatom, kakvim bi se držao i bilo koji drugi šiljak. U samoj borbi rondeli su bili idealni za probijanje verižnog oklopa, dok je pločasti oklop predstavljao nešto veći izazov. Međutim, kako je i pločasti oklop imao spojeve i zglobove, rondeli su nalazili put da povrede i ubiju i protivnike sa punim oklopima. To je često bio i jedini način da se ubije vitez u punom oklopu jer su mačevi imali preširoka sečiva.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page