top of page

ODEĆA I OPŠTA RATNA OPREMA TRAČANSKIH RATNIKA


U periodu od 7. do 4. veka p.n.e. tračanski ratnici su nosili tuniku, ogrtač, kapu i čizme. Tako obučeni ratnici čest su prikaz u grčkoj umetnosti tog doba. Takođe se zna da je odeća Tračana bila jarkih boja. Ona je pravljena od vune, kudelje ili lana. Severni Tračani su nosili uske pantalone i kratke košulje pored spoljnjeg ogrtača, poput nekih Geta i Skita. Preko ovoga se često navlačio i kaput od krzna. Tunika odnosno ogrtač tračana bila je dužine do kolena i bez rukava. Vezivala se oko pojasa opasačem.


Poseban ogrtač nosili su tračanski konjanici i peltasti, ali ne i drugi laki pešaci. Ona je obuhvatala celo telo, kao ćebe i pravljena je od nekog debljeg materijala. Bila je veoma dugačka, do članaka. Gornji deo ratničke tunike preklapao se u kapuljaču.


Tračanske kape bile su raznolike, ali možemo razlikovati tri glavna stila. Alopekis kapa pravljena je od lisičjeg krzna. Takva kapa naginjala se preko čela i imala je štitnike za vrat i obraze. Drugi tip kape od felca, zvan pilej, imao je zaravljen vrh sa istovrsnim štitnicima. Treći stil kape nazivao se „frigijskim“ i imao karakteristični oblik sa uskim vrhom koji se krivio ka napred. Frigijske kape smo već opisali.









Tračanske čizme – embade, bile su takođe posebno obeležje tračanskih ratnika. One su pravljene od vidrine kože i za razliku od starogrčke i rimske obuće (najčešće manje ili više otvorenih sandala), prekrivale su celu površinu stopala i dobar deo potkolenice. Takve čizme su se vezivale spreda i bile su dobro prilagođene oštrijim vremenskim i terenskim uslovima podneblja na kojem su Tračani živeli i ratovali. Ovakve čizme su takođe bile znatno bolja varijanta za jahanje konja od sandala.


Kasnije je oprema tračanskih ratnika pretrpela znatan uticaj Grka, a nakon toga i Rima. Odeća i obuća je laganija. Tračani koji su se borili u vojsci Aleksandra Velikog nisu se verovatno mnogo po izgledu razlikovali od svojih grčkih i makedonskih saboraca. Tračanski heroji i bogovi uklesani u stene i duboreze tokom ranog Rimskog doba pokazuju da su Tračani nosili rimsku i keltsku odeću.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page