top of page

OBLI ŠLEM ASIRSKE KONJICE

I pored toga što se smatraju izumiteljima šiljatog oblika bojnog šlema, Asirci nisu zaboravili na druge moguće oblike, pa tako ni na “prirodniji” loptasti oblik šlema koji je pratio linije lobanje. O ovakvom šlemu imao tek šture likovne izvore i pisane podatke.


Znamo da su bili veoma retki, i da su bili posebno namenjeni konjanicima kojima je više odgovarao takav “aerodinamičniji” oblik šlema zbog jahanja i dejstva vetra. Pored toga možemo pretpostaviti da se loptasti šlem dosta bolje održavao na glavi, a s obzirom da su konjanici imali mnogo manje šanse da prime direktan udarac u vrh šlema oblik polulopte bio je sasvim zadovoljavajući.


Može se pretpostaviti da je ovakav oblik šlema stranog porekla jer su ga u doba Novog carstva Asirije dosta koristili pripadnici stepskih naroda, baš kao i egejski ratnici. Vrlo je verovatno da su Asirci loptasti šlem preuzeli od skitskih konjanika. Takođe možemo primetiti da je ovakav oblik šlema korišćen i u staroj Grčkoj (Mikena) pa nije isključeno ni egejsko poreklo.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page