top of page

ORUŽJE DANA 20.01.2015. GODINE – ARUVAL, SRPASTO ORUŽJE IZ INDIJE


Aruval je naziv za jedan tip srpa ili zakrivljenog sečiva iz Indije, koji je posebno čest primer u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu. Aruval se zbog svog oblika koristi podjednako često i kao oružje i kao (poljoprivredna) alatka. Tamilci poštuju i koriste ovo oružje kao simbol Karupanara (jednog pravca Hinduizma). U popularnoj kulturi aruval se često može videti u rukama indijskih gangstera, naročito u indijskim bolivudskim filmovima.

Aruval je obično dugačak od 90 do 120 centimetara, pa ga možemo posmatrati i kao dugačko oružje na motki (podvrsta bojnog orezivača ili kose). Najlakše se opisuje kao tipični srp, sa dugačkom drškom. Sečivo je naravno, kao i kod svih drugih srpastih oružja, naoštreno sa unutrašnje strane. Aruval se kao alatka koristi za lako razbijanje kokosovih oraha. Alatka je zbog lakoće primene kraća od bojne verzije aruvala. Primerci ovog bojnog srpa ponekad imaju i alku ili kuku na strani drške, kako bi se lakše držali za opasač ratnika.

Kako aruval ima sečivo sa pravim a zatim i sa zakrivljenim delom može se koristiti, pored posecanja i odsecanja, i za hvatanje neprijatelja i privlačenja ka sebi. Sečivo je oštro celom dužinom unutrašnje strane pa donji deo funkcioniše kao bilo koji drugi nož ili mač.

Vrlo slično oružje opisano je i na sajtu „Hladno oružje kroz vekove“ u okviru Anadolskih civilizacija gvozdenog doba pod nazivom luvijski kukasti (srpasti) mač, pa možemo iz toga izvesti pretpostavku da je i indijsko oružje aruval verovatno veoma starog porekla i odavno u primeni među stanovništvom južne Indije.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page