top of page

SKITSKI ŠLEMOVI U GVOZDENOM DOBU - KUBAN I LJUSKASTI ŠLEM

Proces oklopljavanja i zaštite skitskih ratnika nije naravno bio u vidu prostog napredovanja u kvalitetu i materijalu, već sa brojnim modifikacijama i pokušajima u vremenu i različitim oblastima koje su Skiti naseljavali. Taj proces neprekidne težnje za što boljom ratnom opremom bolje se vidi na primeru šlemova koje su Skiti izrađivali i koristili.

e456456.png

U 6. veku p.n.e. Skitski ratnici nosili su teške bronzane šlemove koji su čvrsto nalegali na lobanju i štitili delimično lice pomoću produžetaka šlema za obraze, sa prorezima za oči. Kod ovih šlemova je takođe zadnji deo vrata bio dobro zaštićen. Mnogi od ovih šlemova pronađeni su u oblasti Severnog Kavkaza, posebno u oblasti Kubana pa ćemo zato ovaj tip šlema nazvati kubanom.

erter.png

Kuban šlem je bio veoma kvalitetna zaštita za glavu, i pratio je tadašnji trend oblikovanja kalote da što više prijanja za oblik glave, dakle poluloptasto, pa u tom smislu dosta nalikuje grčkom kalhidskom tipu ili ilirsko-dorskom tipu šlema, sa kojima se geneološki i morfološki preklapa ako ne i izjednačuje.

c815f3a7e62ebaa91a7e53c669446414.jpg
49cfde59b9098a1a8335b1906887a7b8.jpg













Postojale su različite varijante kuban šlema - otvorenije, sa izvijenim prednjim gornjim obodom šlema koji je pratio liniju obrva, i zatvorenije tipove, sa "naočarima" - prorezima za oči, ili sa nosnim štitnicima, veoma nalik srednjevekovnim germanskim šlemovima. Ima osnova za pretpostavku da su otvorene kubane nosili konjanici zbog boljeg pregleda terena, dok su zatvorene tipove preferirali skitski teški pešaci.


AH6065B frontsm.JPG
strt.png
















ezte5z.png

Od 5. veka nadalje pojavljuju se ljuskasti šlemovi u većem broju i oni zamenjuju kuban tip. Kao osnova i model za ljuskaste šlemove poslužile su skitske kožne kape, kao i frigijski šiljati šlemovi. Takve osnove prekrivane su ljuskicama što je pružalo veoma dobru zaštitu i protiv udaraca tupim oružjem (poput buzdovana) kao i od projektila.

f633b39c785622f3212c5276d5c1f6c5.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page