top of page

INDIJSKE BOJNE KAPE, TURBANI, ŠLEMOVI I "ŠLEMOVI" OD UPLETENE KOSE U GVOZDENOM DOBU

Što se tiče zaštite za glavu, indijski ratnici su tradicionalno nosili turbane i kosu vezanu u pletenice i čvorove. Teški jurišnici su pored toga nosili i metalne šlemove. Šlemovi pravljeni od bronze ili gvožđa imali su zašiljeni vrh. Šlemovi su redak prizor na likovnim predstavama iz gvozdenog doba Indije, pa se mora pretpostaviti da je njihova primena bila ograničena, verovatno ponajviše zbog tople i vlažne klime. I pored toga, sasvim je sigurno da su ih nosili viši slojevi ratničke elite.

1.png

Što se tiče "običnih" ratnika sve vrste zaštite za glavu možemo stoga podeliti na:

1. "šlemove" od upletene kose

2. kožne i filcane bojne kape;

3. turbane od neke tkanine.

5.png

Stari Indijci su izgleda dosta pažnje posvećivali nezi svoje kose, pa su tako i muškarci i žene imali neobično dugačke kose. Takve kose, upletene u debele pletenice i pričvršćene za vrh glave mogle su da budu iznenađujuće dobra zaštita od tupih i posečnih udaraca, pa stoga ne čudi da su na likovnim predstavama ratnika iz gvozdenog doba upleteni "šlemovi od kose" gotovo neizbežan detalj.

3.png

Oni ratnici koji nisu prikazani samo sa upletenim kosama nose neku vrstu turbana. Turbani se prave od dugačkih traka od neke tkanine (pamuk, lan, svila) koji se umotavaju u klobuke i tako pričvršćavaju na glavu, nudeći zaštitu od velikog broja slojeva. Turban je i danas čest prizor u Indiji. Jasno je da se verovatno prvi put pojavio po uzoru upravo na upletenu kosu, omogućavajući dodatnu zaštitu, pored pletenica od kose. Turbani su, za razliku od kose, nudli bolju zaštitu protiv probojnih udaraca, pa je ustvari kombinacija upletene kose i turbana bila zaista kvalitetna.

2.png

Ni "šlemovi od kose" niti turbani nisu naravno mogli da zaštite ratnika od nekog jačeg udarca iz neposredne blizine, kao ni od dejstva projektila, ali su za široke mase ratnika bili najbolja šansa da ostanu živi na bojištu.

4.png

Pored ovog postoje i likovni prikazi sa indijskim ratnicima koji nose neke vrste kožnih ili filcanih kapa, delimično nalik na opisane skitske, frigijske ili hetske. Indijske bojne kape su bile jednostavnije i pliće. Izgleda ih je, umesto kose i turbana, koristio onaj deo indijskog društva koji je poticao od indoarijskih plemena sa severa.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page