top of page

ANADOLSKI KONJI I KONJICA U GVOZDENOM DOBU

Divlji konji su živeli na visoravnima Anadolije, Kavkaza I zapadnog Iraka još od 5000 godina p.n.e. ali su tada ipak bile brojnije (I ljudima korisnike) različite vrste divljih magaraca. Zbog prekomernog lova I iskorišćavanja divlji magarac je istrebljen u III milenijumu p.n.e. I od tada počinje veća primena konja. Anadolsko-kavkaski konj se danas prepoznaje kao jedan od glavnih izvora naslednog materijala za sve današnje plemenite vrste, rase I tipove konja, pored azijsko-stepskog, turskog, mongolskog I arapskog konja.

20120210-onager g.jpg

Anadolija je, sa svojim raznovrsnim geografskim oblastima, omogućavala gajenje I brzi prirodni razvoj, konja, počevši od visokih I vitkih konja za trkanje (iz ravnica) sve do malih brdskih konja, savršeno prilagođenih za nošenje tereta po strmom terenu. Kapadokija, ravničarska oblast u centralnom delu Anadolije, bila je od najstarijih dana poznata po svojim konjima. Štaviše, njen naziv je upravo I značio “Zemlja konja”. Iz izvora drugih naroda I civilizacija nam je poznato koliko su anadolski konji bili cenjeni u svetu. Tako se na primer u Bibliji spominje kako je najveći hebrejski car Solomon nabavljao konje upravo iz Anadolije (iako mu je možda bilo I lakše I jeftinije da ih nabavlja iz obližnje Arabije).

flat,550x550,075,f.jpg

Kabarda je bio naziv za staru rasu konja sa Kavkaza koju su u oblast Anadolije doveli još stari Heti I drugi indoevropski narodi anadolske grane (Luvijci, Huri…). Kabarda je bio relativno visok konj (viši od asirskih recimo), sa prljavo belom, sivom ili crnom. Kabardi su imali jaka leđa I grudi, I možemo ih porediti sa srednje teškim tipom jahaćeg konja iz Srednjeg veka. Tipični sup o tome što im pluća imaju veći kapacitet od većine drugih rasa pa su idealni za rad I jahanje na većim visinama. I dan dana postoji predak kabarde u Anadoliji koji se I zove – Anadolu – anadolijski mali konj, koji dosta koriste turski seljaci.

picture1ikt.png

Što se tiče konjice, najveći ugled u tom rodu vojske imali su Frigijci. Frigijci su svoju konjicu delili na laku – kojoj su pripadali svi oni obični ratnici koji su sebi mogli da priušte konja, I na tešku konjicu – uglavnom pripadnike plemićkih I vladajućih porodica. Laki konjanici bili su opremljeni ničim više nego frigijskim bojnim kapama, dugačkim kopljima za prodabanje I džilitima za bacanje. Tek poneki među njima nosio je I kraću sekiru, u slučaju borbe na zemlji.

mctbys6y1tfl (1).jpg

Laki frigijski konjanici služili su da uznemiravaju neprijatesljke redove baražima džilita, kao I da gone neprijatelje u povlačenju. Oni nisu bili opremljeni da private borbu sa drugim konjaničkim odredima. Tu ulogu igrala je teška frigijska konjica, orijentisana oko ratnog vođe I njegove neposredne telesne garde. Teški frigijski konjanici nosili su metalne šlemove I neki vid oklopa za telo, I bili naoružani dugačkim sekirama, labrisima ili sagarisima.

thrac_phrygian_heavy_cav2 (1).png

Zanimljivo je da su u Anadoliji korišćeni I odredi konjanika – bacača konopca (lasoa), koji su tako vezivali neprijataljske teške konjanike iz daljine, I obarali ih na zemlju, gde bi ih dokrajčivali pešaci. Bacači lasoa nisu imali praktično nikakvo naoružanje niti zaštitu – jedino u šta su mogli da se uzdaju bila je njihova brzina na konjima, I veština u bacanju konopca. Naročito poznati bili su bacači konopca iz Kapadokije, na svojim lakonogim konjima.

Achaemenian Satrapal Mercenary, Lydian Sickle-man & Anatolian Nobleman 470 BC.jp

Iako su Anadolci gvozdenog doba bili dobri konjanici najviše su postradali upravo od konjaničke vojske Kimera, Skita, Meda I Parsa. Razlog za to leži u činjenici da Anadolci nisu bili tako vešti strelci na konjima kao njihovi neprijatelji pa njihovi konjanici nisu uspevali da se bore protiv strelaca iz daljine.

ScythianCavalry.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page