top of page

ORUŽJE DANA 12.01.2015. GODINE – HONGŠAN SEKIRE, SEKIRE OD ŽADA IZ KAMENOG DOBA KINE

žad1.jpg














Hongšan kultura bila je proizvod praistorijskih ljudskih zajednica kamenog doba u severoistočnom delu Kine. Lokaliteti ove kulture mogli su se naći sve od Mongolije do Kineskog mora, iz perioda od 4700. do 2900. godine p.n.e. U pogrebne ostatke iz Hongšan kulture spadaju vrlo zanimljivi predmeti od žada, tvrdog kamenog materijala, što je jedan od najstarijih primera obrade žada za ljudske delatnosti. Žad koji su stari Kinezi iz Hongšan kulture koristili mogao je biti crne, zelene, mlečnobele i žute boje.

žad7.jpg
žad3.jpg

Naročito zanimljivi predmeti od žada jesu figurice zmajeva i kineskih „venera“, trudnih žena sa naglašenih oblinama, kao i sekire od žada, bilo one za stvarnu primenu ili kao ukrasi. Hongšan sekire od žada, bile su tek jedan tip oružja koji su stari preci Kineza izrađivali od ovog veoma vrednog materijala. Pored ovih, pravljene su i glave za koplja, kao i noževi od žada. Sekire su ipak bile najbrojnije, i one su pravljene u veoma velikom broju oblika. Najćešći i najtipičniji jeste ipak prosti oblik trapeza, bez izraženih rogova (iako je bilo i srpastih primeraka) sa fino probušenom rupom za spajanje sa drvenom držaljom.

žad5.jpg

Sekira je bila najpogodniji oblik za izradu oružja od žada (kao i drugih tvrdih vrsta kamena) jer ne postoji nijedna izražena dimenzija koja bi mogla da se slomi. Zbog toga se Hongšan sekirama dejstvo podjednako bitno ostvaruje i tupim udarcem koliko i relativno dobro naoštrenom ivicom. I pored svoje tvrdoće ivice sekira od žada su brzo gubile oštrinu pa su redovno morale da se održavaju, sve dok se ne bi u potpunosti istrošile. Zbog toga su pronađeni primerci relativno mali, ali se pretpostavlja da su u trenutku izrade imale nešto veće dimenzije.

žad6.jpg
žad3.jpg

Pored ovih „pravih sekira“ Hongšanci su pravili i minijaturne kopije sekira, koje su u celosti (sa sve drškom) bile od žada, na osnovu kojih stičemo punu sliku o izgledu i funkciji sekira koje su bile u stvarnoj primeni.

žad8.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page