top of page

MIZIJSKI ČARKAŠI I NJIHOVO BACAČKO ORUŽJE

Kičmu mizijske vojske ipak su činili laki čarkaši – kopljanici, strelci I praćkaši. Ima dokaza da su mizijske vojne jedinice kopljanika, bilo onih koji su se borili sa dugačkim oružjima za probadanje u gustim bojnim redovima, ili kao čarkaši sa kraćim primercima za bacanje, grupno bili posvećeni vernici mizijske (tračke) boginje Bendis, koja je bila boginja lova I meseca. Čak I u starijem Gvozdenom dobu mizijska koplja imala su vrhove od bronze, jer je bronza bila lakša za obradu a koplja nisu zahtevala neku preteranu čvrstoću materijala. Mizijski kopljanici su takođe, poput lakih jurišnika, nosili lake okrugle drvene štitove.

mizi kopljanik 2.jpg

Mizijski kopljanici su na glavi nosili frigijski tip bojne kape I uglavnom su se borili bez oklopa. Izuzetak su činili pripadnici elitnog plemstva koji su sebi mogli da obezbede metalni šlem I kožni prsnik. Za razliku od Frigijaca koji su nosili šarene karakteristične tunike po kojima ih prepoznajemo na grčkim likovnim predstavama Mizijci su nosili isključivo pantalone, što je u skladu sa nošnjom drugih getsko-dačanskih plemena I naroda.

zutzut.png

Mizijski čarkaši su pored kratkih koplja za bacanje sa bronzanim glavama nosili I kamene buzdovane za dokrajčivanje neprijatelja. Vidimo da su I u ovom pogledu bili slabije naoružani od frigijskih čarkaša, koji su često bili naoružani kraćim cevastim sekirama.

zo78o7.png

Pored kopljanika Mizi su svakako imali I vojne odrede strelaca, što je uvek prisutan način borbe među Tračanima I Getima, kao I svim ostalim narodima Male Azije. Mizijski strelci su bili vernici drugog veoma bitnog mizijskog božanstva – Sabaziosa, koji je sa Kibebom činio glavni božanski par. Nije tačno poznato koji su tip luka Mezi koristili, ali su verovatno pored preovlađujućeg običnog luka koristili I neki manji broj kompozitnih lukova.

4z54z4.png

Obični luk je svakako bio češće oružje jer Mizi, za razliku od Frigijaca, nisu bili toliko “uspešan” I napredan narod u Anadoliji, što je evidentno I iz drugih primitivnih tipova oružja u Gvozdenom dobu (kameni buzdovani, bronzana koplja, navlačne sekire…). Ipak, relativna etnička I geografska bliskost sa Skitima, Getima I Frigijcima stvara osnovu za pretpostavku da su Mezi gotovo sigurno bili upoznati sa tehnikom izrade I primene kompozitnog luka koji je od običnog bio dosta kvalitetniji I delotvorniji.

rturur.png

Dokazi o postojanju praćkaša u Mizijskoj vojsci postoje u asirskim zapisima, gde se ovi spominju kao protivnici Asirije. Praćka je bila jeftino I jednostavno oružje, pa su ga Mezi sigurno koristili.

29ce925d8d97.png
10817779_326996847502667_1126309355_a.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page