top of page

ORUŽJE DANA 30.12.2014. GODINE – KINESKI BUZDOVAN, PINJIN

Buzdovan je jedno od osnovnih osamnaest oružja iz Vušua (opšta borilačka veština, ratna veština), koje pripada kratkim oružjima. U široj primeni pojavio se negde između vladavine dinastije Jin i Tang, u prvim vekovima nove ere. Ovakvo oružje pravilo se od bronze ili gvožđa, sa dužinom glave od 4 čija (oko 15-ak cm). Drška je bila različite dužine, u zavisnosti od primene. Kineski buzdovan pinjin bio je sličan tvrdom biču po obliku i funkciji, koji je poznat i od ranije.

kinabuzda5.jpg

Zanimljivo je da su kineski ratnici iz starine tradicionalno nosili po dva identična buzdovana. S obzirom da je svaki od primeraka imao veliku masu, samo su ratnici sa izvanrednom fizičkom snagom uspevali efikasno i slobodno da koriste ovo oružje.

KINABUZDA8.jpg

Kinezi su naravno svoje buzdovane pravili u više vrsta i nebrojeno oblika. Jedan do glavnih tipova kineskih buzdovana liči na stabljiku bambusa (odnosno prostu motku-šipku) i ima čvorove na svakih pet,šest sentimetara. Drugi zanimljivi tip jeste pravougaoni buzdovan koji zadržava takav oblik sve od drške do kraja glavčine. Tokom vremena u primenu je svakako ušao i pernati, odnosno „krilati“ buzdovan (verovatno iz centralne Azije), to jest različite vrste pernača, šestoperaca, šišpira itd.

kinabuzda6.jpg

U tehnike za efikasnu primenu buzdovana spadaju naniže usmereno udaranje, uguravanje glavčine, dijagonalni potezi nalik na poseke, postavljanje buzdovana u blok, zatim vrtenje u krug, „košenje“ nogu neprijatelja, itd.

kinabuzda3.jpg

Kineski buzdovani su često imali glave u obliku mitoloških životinja, najčešće zmajeva, pa se tako vremenom izdvojila i posebna klasa „zmajevih buzdovana“. Postojale su i glave u obliku zmija, muflona, bikova, konja, pasa itd.

KINABUZDA7.JPG

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page