top of page

FRIGIJA, TRAČKA KRALJEVINA U ANADOLIJI GVOZDENOG DOBA

Frižani su u grčkim mitološkim scenama uvek predstavljani sa nekom šarenom odećom (pantalonama) slično kao i Skiti, samo drugaćije šare.


Frigija je bila kraljevstvo u zapadnom delu Anadolije koje su naselili I osnovali Frižani, staro indoevropsko tračansko (iransko, kimersko?) pleme koje je tu došlo sa Balkana u periodu raspada Hetskog carstva. Frižani su se tako u velikoj meri razlikovali od domorodačkog hetskog stanovništva I bili su sličniji Grcima. Po staroj tradiciji Frižani su se naselili u Anadoliji iz Evrope (Balkana) gde su bili poznati kao Brigi. Brigi su bili etnički I migratorno povezani sa Bebricima, Migdonima, Bitinima I Mizima koji su takođe pripadali tračkoj grupi naroda I naselili se u Anadoliji u približno isto vreme.

FRIGIJA1.gif

Frižani su bili najčuveniji po svojim legendarnim kraljevima iz herojskog doba Grčke mitologije: Gordiji, čiji će čvor vekovima kasnije preseći Aleksandar Veliki, Midi koji je sve što pipne pretvarao u zlato, I Migdonu koji je ratovao sa Amazonkama. Po Homerovoj Ilijadi Frižani su bili bliski saveznici Trojanaca I učesnici u Trojanskom ratu protiv Ahajaca.


Gordije je bio osnivač frigijske prestonice Gordijuma, I vlasnik čuvenog gordijevog čvora, kao I otac kralja Mide. U mitu o osnivanju Gordijuma Gordije je bio siromašni farmer iz Makedonije koji je bio poslednji potomak kraljevske porodice tračkog plemena Briga. U mladosti je dobio predskazanje da će postati kralj ako povede svoj narod u novu zemlju.

t7u67568.png

Kraljevi Prijam i Migdon (Frižanin) dogovaraju mirovni sporazum sa Amazonkama


Po Ilijadi Trojanski kralj Prijam pomagao je Frižanima u njihovoj borbi protiv Amazonki, pa su ovi bili u obavezi da uzvrate uslugu kad su mikenske snage napadale Troju I maloazijske saveznike. Frigija je bila poznata po veoma dobrim I hrabrim konjanicima. Sin frigijskog kralja Migdona, Korebus, borio se I poginuo u Trojanskom ratu. Po grčkim mitovima, Herakle je ubio frigijskog kralja Migdona, desetine godina pre Trojanskog rata jer je pomagao Mizima u njihovoj borbi protiv Bebrika (dela Frigijaca).

1957905-midas.jpg

Kralj Mida koji sve pretvara u zlato dotakao je svoju kćer i pretvorio je u zlatnu statuu


Moć Frižana dostigla je svoj vrhunac u 8. Veku p.n.e. pod istorijski dokazanim kraljem Midom koji je vladao većim područjima Anadolije I ratovao sa Asirijom I Urartuom. Taj vladar poznat je I iz asirskih zapisa kao Mita, kralj Muškija (Miza), što bi značilo da su tračka plemena u Anadoliji tog doba formirala jednu jedinstvenu državu. Mida je održavao dobre odnose sa Grcima I oženio je jednu eolsku princezu.

FRIGIJA2.jpg

Frižani sa karakterističnom odećom i frižanskim tipom štita


Taj vladar je međutim bio I poslednji nezavisni kralj Frigije jer su njegovu prestonicu Gordijum uništile kimerske horde 695. godine p.n.e. Frigijski kralj Mida ubio se ispijanjem bikove krvi. Frigija je tada postala deo Lidije pod još jednim veoma poznatim vladarom - Krezom, a zatim I Persije I helenističkih carstava Aleksandra Velikog, Pergamona, Rima I Vizantije. Frižani su vremenom asimilirani u druge kulture početkom Srednjeg veka I nakon turskog osvajanja Anadolije naziv Frigija izašla je iz upotrebe a sa njime I ovaj narod iz istorije. Arheološki podaci ukazuju na nasilno uništenje Gordijuma oko 675. godine.

FIRIGIJA5.jpg

Tipični frigijski ratnik sa frigijskim šlemom koji će ostati popularan u oblasti Egeja dugi niz vekova

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page