top of page

SKITSKI KOMPOZITNI LUK MEĐU ASIRCIMA

Ugaoni kompozitni luk je održao primat na Bliskom istoku sve do 7. veka kada su se Skiti pridružili Medima i Vaviloncima i srušili Asirsko carstvo. Nomadski Skiti su bili usavršeni strelci i konjanici koji su sa sobom doneli svoje oružje. Skitske lukove već smo opisali na posebnoj stranici a ovde ćemo dati još neke detalje. Ovakvo oružje koristili su Asirci i pre pada Novoasirskog carstva, ali u manjoj meri od ugaonog kompozitnog luka, iz prostog razloga što je skitski luk bio još teži za izradu, pa samim tim i skuplji.

3563634.png

Dizajn luka koji je poznat kao skitski koristili su mnogi narodi tokom veoma dugačkog vremenskog raspona. Njega su prvi počeli da primenjuju Kimerci, staroskitski narod koji su prvi došli u kontakt sa Asircima. Asirci su ovakav luk nabavljali od nomadskih naroda severno od svojih granica i veoma su ga cenili. Kasnije su Skiti koristili takav tip i načinili ga poznatim starim Grcima, i ostalim evropskim narodima.

345324.png

Skitski luk je bio dužine maksimalno do 130 cm. Imao je oblik dvostruko zakrivljenog luka sa uvučenim hvatom i simetričnim zakrivljenim udovima. Kako je luk bio relativno kratak zatezanje je bilo duboko, sve do samog vrha strele. Duboko zatezanje povećavalo je snagu oružja pa je skitski luk ostao jedan od najboljih dizajna za bojni luk ikada.

cccf.png

Stari Asirci su dvostruko zakrivljeni azijski luk nazivali kimerskim, jer su došli u dodir sa Kimerima pre svih ostalih nomadskih naroda. Kimerski luk bio je idealno prilagođeno oružje za strelce na konjima jer je bio relativno kratak i lak za korišćenje. Pored samog skitskog luka Asirci su dosta koristili i Skite (odnosno severnjačke nomadske narode vične jahanju i korišćenju lukova i strela

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page