top of page

NAJSTARIJI TIPOVI ASIRSKIH LUKOVA—OBIČNI ZAKRIVLJENI I SLOMLJENI LUK



Sa likovnih predstava na asirskim reljefima vidi se da su stari Asirci koristili lukove dva različita tipa, barem što se njihovog oblika tiče. Jedan je bio prosto zakrivljeni luk, a drugi ugaonog tipa, tv. “slomljeni”.U poređenju sa egipatskim recimo, kao i sa lukovima koje su koristili strelci Srednjeg veka, asirski lukovi bili su relativno kratki, sa nekom maksimalnom dužinom opruženog luka od oko 1,2 metra.

SRTWER.png

U najstarije doba ovakvi lukovi bili su pravljeni od jednog komada drveta naravno, pa tako pričamo o običnom luku (samoluku) zakrivljenog i slomljenog tipa. Kod ugaonog luka debljina drveta bila je ista tokom cele dužine krajeva, dok se kod običnog zakrivljenog luka debljina odnosno poprečni presek drveta smanjivao ka krajevima. Pored toga kod zakrivljenog luka postojalo je zadebljanje, odnosno čvor na krajnjim tačkama “udova”. Ovakvi čvorovi često su rezbareni u obliku pačije glave.

E35434.png

Vrlo blizu krajnjih tačaka luka urezivali su se prorezi u koje se ubacivala struna. Kada se struna zatezala luk je zadobijao oblik polumeseca što znači da je drvo imalo veliku elastičnost. Kod takvih lukova potpuna zategnutost (pre ispaljivanja strele) ostvarivala se kada je vrh strele dolazio do hvata, odnosno leve pesnice strelca.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page