top of page

AKADSKI LUK—PROSTO ZAKRIVLJENI KOMPOZITNI LUK

Već smo rekli da su najstariji tipovi lukova u Mesopotamiji bili običnog tipa—od drveta, iz jednog ili više komada, ugaonog (“slomljenog”) ili prosto zakrivljenog tipa, koji je imao slabe elastične karakteristike pa tako i malu snagu izbačaja. Pored toga ovakav luk relativno se lako lomio, u slučaju kada bi se preteralo sa zatezanjem. Na sve ove mane mora da se doda i velika povratna sprega strune koja je uticala na nepravilan let strele.

E5456345.png

Proces razvoja kvalitetniijih tipova lukova potrajao je vekovima ali su stari Mesopotamci (Akađani) na kraju došli do istog rezultata kao i kulture na drugim podnebljima—do kompozitnog luka. Akađani su zadržali prosti zakrivljeni oblik luka, praveći ga pritom od kompozitnih materijala, što se danas naziva akadskim lukom. O ovom oružju već smo pričali na stranici u okviru Sumerske civilizacije (kojoj su Akađani pripadali). Asirci su bili neposredni susedi Akađana i od njih su preuzeli ovaj luk u ranom dobu svoje istorije.

456454.png

Akadski luk bio je sastavljen od drveta, kosti i rogova životinja, zatim od žila, i od ribljeg lepka. Kada se ovi elementi spoje na odgovarajući način (po slojevima, o čemu smo već pričali) dobija se kompozitni luk sa odličnim karakteristikama elastičnosti i krutosti. Akadski luk bio je manji od običnog zakrivljenog ali je bio neuporedivo jači i bolji.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page