top of page

ORUŽJE DANA 17.12.2014. GODINE – KAROBALISTA, RIMSKA OPSADNA SPRAVA NA TERETNIM KOLIMA

Karobalista je naziv za staro opsadno oružje, balistu koja se postavljala na pokretna kola na točkovima, kao neki vid mobilne artiljerije. Po rimskom autoru Vegetiju, svaka legija imala je 55 karobalisti (jednu po centuriji), koje su mogle da izbacuju strele kao i obične baliste.Vegetije nam govori o tome kako su svaku karobalistu vukle mule, a da je za efektivan rad karobaliste bilo potrebno oko desetak ljudi (rimska kontubernija pod vođstvom dekanusa). Sačuvani likovni prikazi karobaliste mogu se videti na Trajanovoj tabli kao i na tabli Marka Aurelija.


Zbog ove kombinacije opsadne sprave i (bojnih) kola mi ćemo karobaliste svrstati u obe kategorije hladnog oružja, po usvojenoj KLASIFIKACIJI.

KAROBALISTA9.jpg


Konstrukcija karobaliste ista je kao kod obične rimske postoljne ili ručne baliste. Karobalista, odnosno kombinacija baliste i teretnih kola, postala je moguća krajem I veka nove ere, kada su uvedene određene inovacije u konstrukciji kako bi se balista stavila na pokretnu platformu. To se pre svega odnosi na lagane ali izdržljive metalne opruge u podnožju konstrukcije kao i na širi prednji deo mašine.

KAROBALISTA5.jpg

Po prikazu sa Trajanove table karobalistom je upravljao jedan čovek koji se vozio na kolima, dok je drugi čovek morao da stoji iza sprave i okreće čekrk. Zbog ugrađene pokretljivosti karobalista je mogla da se fiksira na neki položaj na bojištu koji bi se menjao sa vremena na vreme, ili da sve vreme bude u pokretu, gađajući protivnike tokom kretanja.. Na prikazima vidimo strele koje su postavljene u položaj za ispaljivanje ali ovo bi bila veoma opasna praksa jer je okidač balista mogao da opali u svakom trenutku pri čemu bi nastradali vojnici neposredno ispred baliste u prevozu.

karobalista1.jpg

Teretna kola su vukle dve mule ili dva konja, a njihova veličina je sigurno odgovarala standardnim rimskim kolima širine 150 cm. Ovakva standardna kola su verovatno dodatno prilagođavana konstrukciji baliste. Balista je mogla da se prevozi i na kolima sa dva točka, kao i na platformi bez bočnih ivica, pri čemu govorimo o mobilnoj balisti (ne i o kombinaciji balista+kola).

karobalista3.jpeg

Zanimljivo je da su pokretne baliste koristili i Kinezi tokom dinastije Tang, što osnažuje tezu o velikim i brojnim sličnostima između kineske i rimske vojne tehnologije u periodu trajanja njihovih carstava.

KAROBALISTA8.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page