top of page

HETSKI LUKOVI I STRELE

Luk kao oružje se često prikazuje na hetskim reljefima kao oprema kraljeva. Takođe, strelci kao posebna vojna jedinica spominju se u hetskim tekstovima. Kralj je regrutovao vojnike koji su se isključivo obučavali za korišćenje luka i strele i oni su bivali organizovani u posebne vojne jediinice.

4545.png

Ovo je bio slučaj i sa susednim kraljevinama sa kojima su Heti ratovali i čitav region Bliskog istoka poznat je po svojim strelcima, a vojska svake manje oblasti takmičila se za titulu “najboljih strelaca” na svetu.

tz4z.png

Održavanje strelaca bilo je veoma važno. Efikasna primena kompozitnog luka zahtevala je nekoliko godina obuke, pa su ovakvi vojnici bili veoma vredni i traženi. Pored toga, ovakvi lukovi bili su relativno skupe stvari, pa su strelci u svakom pogledu bili posebna “vojska”.


Na osnovu istraživanja sačuvanih originalnih kompozitnih lukova iz grobnica Bliskog istoka dokazano je da su strele ispaljene iz ovakvog oružja imale mnogo bolji domet i snagu u poređenju sa običnim lukom.

Dalje, kompozitni luk nije morao da se rastavlja, to jest opušta, već je zadržavao snagu dugo vremena nakon prvog zatezanja. To je značilo da su strelci bili spremni da ispaljuju strele u bilo kom trenutku.


Državne beleške pokazuju velike količine lukova i strela. Pored toga ovo oružje se konstantno pojavljuje u verskim obredima povezanim sa ratovima, što sve ukazuje na to da je kompozitni luk imao vrlo istaknutu ulogu u ratovima s kraja Bronzanog i početka Gvozdenog doba.


Glavno oružje hetskih dvokoličarskihjedinica bili su luk i strele. Heti su takođeimali i strelce pešake, iako oni izgledanisu igrali veću ulogu na bojištu. Za Hete se zna da su koristili napredni tip lukova, tzv. kompozitni luk sastavljen od drveta i roga, koji je imao mnogo veću snagu od običnog.

image3121.jpg

Strele su pravljene od drveta ili trske anjihove glave od bronze. Glave strela kodHeta često su bile nazubljene.


Tobolci za strele su pravljeni od kože imogli su da prime 20 do 30 strela. Heti suproizvodili velike količine strela jer jejedna dvokoličarska platforma mogla daponese i par stotina ovih projektila astrelci tokom jedne bitke da ispale i ponekoliko hiljada i desetine hiljada strela.

image307.jpg

Heti su imali organizovane manufakture za proizvodnju strela a u slučaju ratnog stanja zahtevali su i od svojih vazala da im redovno dostavljaju ugovorene količine strela.






Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page