top of page

INDIJSKI BUZDOVAN U GVOZDENOM DOBU - GADA, BINDIPALA, MASUNDI

Već smo rekli da je osnovni naziv za indijski bojni buzdovan bio gada, i njega smo opisali na posebnoj stranici. Pored toga postojali su brojni drugi tipovi i lokalne varijante buzdovana na indijskom potkontinentu. Neki, poput mahagade ili velikog buzdovana, držali su se sa dve ruke, dok su drugi bili manji i kraći, jednoručni, sa ili bez šiljaka...

Picture3.png

Što se tiče glave buzdovana i tu je vladala velika raznovrsnost u staroj Indiji. Reljefi sa ratnicima nam pokazuju različite oblike buzdovana, od pravougaonih preko šestougaonih do osmougaonih, od drvenih sa šiljcima do onih u celosti izrađenih od gvožđa. Jeftinije i jednostavnije varijante buzdovana bile su ne mnogo više od običnih okovanih palica.

Picture2.png

Bindipala jeste naziv za glavno oružje iz grupe oružja za blisku borbu (amukta). To je verovatno bila teška toljaga, tj. buzdovan, sa širokim i savijenim zadnjim krajem, srednje dužine. Ratnici su koristili ovo oružje za mlaćenje, lomljenje, onesvešćivanje i dokrajčivanje neprijateljskih vojnika. Manja verzija ovog oružja naziva se kunta. Bindipale su koristili Asure u svojoj borbi protiv Kartavirija Arjune.

Picture1.png

Osmougaoni indijski buzdovan imao je čak i posebno ime, masundi. On je imao masivnu glavu i široku i snažnu dršku.


Picture4.png

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page