top of page

HETSKI DUGAČKI BODEŽI I PRAVOSTRANI MAČEVI

U arsenal hetskih ratnika, naročito onih iz mlađe istorije Hetskog carstva, pred njem sami raspad, ulazili su i dugački mačevi egejskog tipa. Primerci dugih pravih mačeva otkriveni su i ispred same Lavlje kapije u Hetskoj prestonici Hatuši.

Picture7.png

Na jednom od takvih primeraka urezan je natpis kojim se beleži pobeda kralja Tudhalije nad savezom zapadnih gradova i zemalja - Asuvskim savezom, koji je u to vreme bio opasan takmac i pretnja Hetskoj državi.

Iako znamo da su i Heti koristili duge mačeve ovi konkretni primerci su možda ipak deo ratnog plena, tj. oružje neprijatelja Heta sa Zapada, koji su se dosta oslanjali na egejsku (ahajsku) tradiciju.

Picture8.png

Dugački mačevi, naročito bronzani primerci, su u početku bili samo neka vrsta produženih bodeža i imali istu namenu—probadanje neprijatelja u bliskoj borbi. Takve primerke možemo poistovetiti sa egejskim rapirima i mačevima tipa A i B.

Picture9.png

Ove najstarije probodne mačeve zamenili su nešto masivniji mačevi kraćih dimenzija koji kao da su se oblikom i veličinom ponovo vraćali u bodeže. Te primerke poistovećujemo sa Mikenskim mačevima F i G tipa.

Kasnije su se međutim pojavili i mačevi za posecanje i probadanje, tzv. Naue II tipa. Oni su došli sa talasom Pomorskog naroda koji je doneo i svoje oružje od gvožđa i koji je na kraju doveo do kraha Hetskog carstva.

Picture10.png

Različiti tipovi dugačkih bodeža i mačeva koje su Heti koristili tokom trajanja svoje dugovečne civilizacije. Prvi odozgo jeste primerak starog tipa bronzanog rapira sa vrlo uskim sečivom i karakterističnom hetskom jabučicom. Ispod njega je prikazan ahajski rapir B tipa sa podužnim žljebovima.

Ispod toga (crvena pozadina) vidimo hetske mačeve i bodeže G tipa sa širim sečivom i štitnicima.

Na kraju su prikazani hetski mačevi Naue II tipa koji su došli u 13. veku p.n.e sa zapada.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page