top of page

HETSKI BODEŽI SA LUČNIM JABUČICAMA (UŠASTI BODEŽI)

Bodeži različitih dužina su bili standardno hetsko oružje koje su koristili svi činovi hetske vojske. Takvo oružje je uglavnom bilo u vidu relativno kratkog sečiva za probadanje, sa rebrastom oštricom i jabučicom lučnog oblika.

Picture3.png

Dok se ostalo oružje predavalo oružaru i preuzimalo samo pred bitku, bodež je smatran ličnim oružjem svakog ratnika, i on je za njega bio odgovoran. Zato je svaki Hetit pažljivo čuvao svoj bodež i uglavnom ga nosio zakačenim za pojas.

Picture2.png

Oštrica je pravljena uglavnom od bronze dok je mlađa hetska istorija bila svedok i bodežima od gvožđa. Sećivo i drška kratkog bodeža spajani su zakivcima kako je to bilo slučaj i u ostalom delu Bliskog istoka i šire oblasti Egeja.

Alaca_Hüyük_dagger.jpg

U ceremonijalne svrhe korišćeni su nešto vredniji primerci ličnih bodeža, sa graviranim sečivima i drškama od slonove kosti.

WP_PR_1025.jpg

Karakteristični masivni hetski bodež od bronze, sa jabučicom srpastog oblika. Ovakvo oružje je opstajalo i u znatno kasnijim vekovima i moglo se naći i u civilizaciji Asiraca i Persa (tzv. Luristanski primerci).

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page